Ecuador Assange után Snowdennek is menedékjogot adhat

Ecuador komolyan tanulmányozza Edward Snowden amerikai állampolgár menedékjogi kérelmét - közölte Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter egy Hanoiban tartott sajtótájékoztatón hétfőn

Ecuador komolyan tanulmányozza Edward Snowden amerikai állampolgár menedékjogi kérelmét - közölte Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter egy Hanoiban tartott sajtótájékoztatón hétfőn. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési és megfigyelési módszereiről szivárogtató amerikai informatikus azért folyamodott Ecuadorhoz, mert állítása szerint az amerikai kormány üldözi.

Az ecuadori külügyminiszter a sajtótájékoztatón nemcsak vietnami tárgyalásainak eredményeiről tájékoztatta az újságírókat, hanem válaszolt a Snowdennel kapcsolatos kérdésekre is. Patino többször is hangsúlyozta, hogy a döntés során az ecuadori kormány mindenféle érdekkel szemben az emberi jogi elveknek biztosít elsőbbséget. A külügyminiszter kijelentette azt is, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége magyarázatot adni a Snowden által feltárt lehallgatási módszerekre.

A külügyminiszter a sajtótájékoztatón megemlítette azokat a nemzetközi emberi jogi és ENSZ-egyezményeket, amelyek biztosítják a szólás-, a vélemény- és a kifejezés szabadságát, illetve a biztonsághoz való jogot. Ricardo Patino felolvasott egy részletet is a volt NSA-munkatárs menedékjogi kérelméből, amelyet Snowden még vasárnap juttatott el az ecuadori hatóságokhoz. „Az Egyesült Államok kormánya kampányt indított ellenem, árulónak neveznek, ráadásul az 1917-es kémkedési törvény alapján. Az esetem hasonlít Bradley Manning katonáéhoz” – írta Snowden utalva arra az amerikai közlegényre, aki a WikiLeaks szivárogtató portál számára juttatott el titkos dokumentumokat. A katona pere június elején kezdődött: 22 pontban emeltek ellene vádat, többek között azért, mert segítséget nyújtott az ellenségnek, ami miatt letöltendő életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik. A WikiLeaks alapítója, Julian Assange szintén Ecuadortól kért és kapott is menedékjogot, a londoni ecuadori nagykövetséget azonban már egy éve nem hagyhatta el.

Arra a kérdésre, hogy Ecuador tart-e Washington bosszújától, Patino megismételte, hogy ezúttal az „elveket részesítik előnyben az érdekekkel szemben”. Értelemszerűen Snowden menedékjogi kérelmén kívül készek alaposan elemezni az amerikai kormány ezzel kapcsolatos álláspontját is. Ám a döntéskor Ecuador szuverenitása lesz a meghatározó. Emlékeztetett arra, hogy a két ország között ugyan van kiadatási egyezmény, azonban az USA számos ilyen kérelmet nem teljesített, elsősorban pénzügyi visszaélésekkel vádolt ecuadori személyek esetében.

A külügyminiszter azt állította, az ecuadori kormány az orosz féllel áll kapcsolatban, és nem tudja, hogy Snowden pillanatnyilag hol tartózkodik. (A hírügynökségek azt jelentették, hogy Snowden végül nem utazott el a hétfői délelőtti menetrend szerinti járattal Moszkvából Kubába, foglalt helye üresen maradt.) „Ecuador arról tájékoztatta az orosz kormányt, hogy tanulmányozza Snowden menedékjogi kérelmét, és Moszkva ennek alapján hozzon olyan a törvényeknek és a nemzetközi normáknak megfelelő döntést” – közölte Patino.

A külügyminiszter nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Ecuador ellátja-e majd utazási okmányokkal a szivárogtatót, az amerikai hatóság ugyanis bevonta útlevelének érvényességét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.