Ecuador tízmilliárdos pert vesztett a Chevronnal szemben

New Yorkban Lewis Kaplan szövetségi bíró „hamis bizonyítékokra" és korrupcióra hivatkozva jogellenesnek nyilvánította a Chevron ellen ecuadori bíróságon hozott 9,5 milliárd dolláros környezetszennyezési büntetést. Az amerikai bíró nem a környezetszennyezés vádját vonta kétségbe, sőt elismerte, hogy „bizonyos felelősség terhelheti" a Texacót (amelyet aztán a Chevron vásárolt fel), amikor 1964-től 1990-ig az Amazonas-medence ecuadori részén termelt ki kőolajat.

Az elutasító ítélet arra vonatkozik, hogy az amazonasi Lago Agrio őslakos indiánjait képviselő amerikai ügyvéd, Steven Donziger és ecuadori társai hamis bizonyítékokat produkáltak, és 500 ezer dollárt ígértek az ecuadori bírónak a Texaco-Chevront elmarasztaló döntés esetén.

Kaplan 497 oldalon indokolta a keddi ítéletet. Az amerikai olajóriás, a Chevron kommunikációs tanácsadója közleményben „győzelemnek" minősítette a bíró döntését, amelyet minden bíróságnak tiszteletben kell tartania. Ez az utalás arra vonatkozik, hogy az ítélet értelmezése szerint a környezetszennyezés miatt pert indító és Ecuadorban 9,5 milliárd dolláros kártérítést megnyerő ecuadori indiánok nem próbálhatják meg behajtani követelésüket a Chevron brazíliai, argentínai és kanadai kinnlevőségeiből.

Pablo Fajardo, az indiánok ecuadori ügyvédje szerint viszont a Chevron javára hozott mostani New York-i bírósági ítélet „a jogállamiság megcsúfolása". Közölte, hogy Kaplan bíró mindvégig elfogult volt a pert kezdeményező indiánokkal és azok ügyvédeivel szemben. Jelezte azt is, hogy megfellebbezik a döntést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.