Ecuador elküldi az amerikai katonai tanácsadókat

Április végéig elhagyja Ecuadort az a 20 amerikai civil és katona, aki az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kiküldetésében dolgoztak a követség biztonsági együttműködési hivatalában, Quitóban. Ezzel a négy évtizedes amerikai-ecuadori biztonsági együttműködés jövője kérdőjeleződött meg – közölte Jeffrey Weinshenker, az amerikai követség sajtóattaséja.

Mint az AFP emlékeztet, még az év elején Rafael Correa elnök vetette fel, hogy miért van szükség több tucat amerikai katonai tanácsadó jelenlétére az országban. Majd április 7-én az ecuadori kormány hivatalosan is kérte, hogy az amerikai követséghez akkreditált csoport a hónap végéig távozzon a dél-amerikai országból.
Az amerikai követség szerint Ecuador tavaly mintegy hétmillió dollárt kapott a két ország közötti biztonsági együttműködés fejlesztésére. Az El Universo szombati írása szerint a Pentagon illetékese azt nyilatkozta, hogy ezt az összeget Ecuador védelmi képességének fenntartására, repülőgépek és katonai járművek javítására, kiképzésre, valamint a kábítószer- és személyek csempészése elleni együttműködésre fordították. Weinshenker hangsúlyozta, hogy amerikai részről tudomásul veszik az ecuadori kormány döntését, ám nagyon sajnálják, hogy ezzel lényegesen korlátozódik a két ország közötti biztonsági együttműködés.

Az ecuadori külügyminisztérium eddig nem reagált az amerikai nyilatkozatokra. Washington ugyancsak hallgat az esetleges válaszlépésről, vagyis hogy a kölcsönösség elve alapján kérelmezi-e Ecuador egyesült államokbeli követsége, konzulátusai létszámának leépítését.

orrea, aki az Egyesült Államokban, majd Belgiumban végezte közgazdasági tanulmányait, első elnöki beiktatása, 2007 után a Kuba, Venezuela és Nicaragua alkotta baloldali, antiimperialista országcsoporthoz közeledett. 2009-ben nem újította meg az akkor lejáró egyezményt, hogy az Egyesült Államok használhasson egy légibázist ecuadori területen a kábítószer-ellenes harcban, 2012-ben menedékjogot adott a WikiLeaks alapító Julian Assange-nak, aki azonban azóta is a dél-amerikai ország londoni nagykövetségén tartózkodik

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.