Ecuador ad otthont a VIT-nek

Szombaton, helyi idő szerint 15 órakor nyílt meg az ecuadori fővárosban a 18. Világifjúsági Találkozó (VIT), a jelenlegi nevén az Ifjúsági és Diák Világfesztivál.

A szervezők előzetes közlése szerint 80 országból vártak mintegy tízezer részvevőt a december 13-ig tartó rendezvényre. A La Hora quitói napilap jelentése szerint a megnyitón Rafael Correa ecuadori elnök is szólt a jelenlévőkhöz, hangsúlyozva a fiatalok szerepét "az igazságosabb és szolidárisabb világ építésében". Még a hivatalos kezdést megelőzően, pénteken a szervezők megemlékeztek Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök elhunytáról, s a megnyitón is többen hatalmas Mandela-képeket emeltek magasba. A megelőző VIT egyébként éppen Dél-Afrikában, a Pretoria melletti Tshwaneban volt három éve, 2010 decemberében.

Betty Tola, a házigazda ország politikai akciójának nemzeti titkára hangsúlyozta, hogy a fesztivált ezúttal is az antiimperialista harc szelleme hatja át. Mint mondta, nem véletlenül esett a választás Ecuadorra, hiszen a dél-amerikai országok többségéhez hasonlóan "balra, a szocializmus és a jobb élet felé tart". A találkozón a fiatalok különféle vitacsoportok, konferenciák, szemináriumok keretében  tekintik át a társadalmakat érintő problémákat, így keresik a kapitalista rendszerrel szembeni alternatívákat.

Az első VIT-nek a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség (DIVSZ) szervezésében Prága adott helyet 1947-ben, Budapest két évvel később volt házigazda. A Szovjetunió és a szocialista országok időszakában két ízben rendeztek a táboron kívül ilyen találkozót, Ausztriában majd Finnországban. A mai magyar fiatalabb generáció a Csinibaba című filmből szerezhetett tudomást, hogy "vetélkedőn" miként álmodoztak a helsinki részvételről.

A Szovjetunió és a szocialista tábor felbomlását követően 1997-ben Havanna, 2001-ben Algír, 2005-ben Hugo Chávez Venezuelája, majd legutóbb Dél-Afrika adott otthon a baloldali ifjúsági fesztiválnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.