Ébresztőórákkal tüntettek a kettős állampolgárságért

Ébresztőórák csengetésével követelte több száz tüntető vasárnap Kassán a szlovák állampolgárságról rendelkező törvény mielőbbi módosítását.

Berényi József az alkotmánybíróság épülete előtt a szlovákiai alaptörvény egyik rendelkezését idézte, amely szerint akarata ellenére senki sem fosztható meg a szlovák állampolgárságától. Robert Fico kormánya viszont már csaknem hatszáz polgárt sújtott így, felvidéki magyarokat is zaklatnak, holott a kettős állampolgárság már számos országban alkalmazott  gyakorlat – mutatott rá a Magyar Közösség Pártjának elnöke.

Bugár Béla a Híd vezetője eközben a szlovákiai alkotmánybíróságot bírálta, mert több mint két esztendeje halogatja a döntést arról a jogorvoslati kérelemről, amelyet pártjának parlamenti képviselői több szlovák kollégájukkal együtt nyújtottak be a hatályos törvény megsemmisítése érdekében. -- Felháborító, hogy erre a tényre sokadszor éppen az ország alaptörvénye elfogadásának emléknapján kell felhívni az illetékesek figyelmét -- szögezte le. Ugyanígy vélekedetek a felszólaló szlovák ellenzéki politikusok is. Részt vett a tüntetésen a 101 éves Tamás Ilona, nyugdíjas rimaszombati pedagógus, akit tiltakozása ellenére ugyanúgy megfosztottak az állampolgárságától, mint több, ugyancsak jelenlévő sorstársát.

A szlovák állampolgársági törvényt három éve gyorsított eljárásban, egy nappal azután hagyták jóvá, hogy Budapesten az Országgyűlés elfogadta a könnyített honosításról rendelkező jogszabályt. A pozsonyi jogszabály szerint aki más ország állampolgárságát kéri, s megkapja, kevés kivételtől eltekintve elveszíti a szlovákot. Azóta 591 személyt érintett ez a törvény. A legtöbben (260) a cseh, továbbá a német (109) és az osztrák (74) állampolgárok lettek, s emiatt elveszítették a szlovákot. A felvidéki magyarok közül hivatalosan harminchatan jutottak ugyanerre a sorsra, holott mindannyian közölték, hogy alkotmányos jogaikhoz és az európai értékrendhez ragaszkodva, ezután kettős állampolgárokként kívánnak élni a szülőföldjükön. Közülük Dolník Erzsébet és Fehér István a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordult jogorvoslatért, ám a testület mindössze annyit állapított meg, hogy szlovák állampolgárságuk a hatályos szlovák törvénnyel összhangban szűnt meg. Ugyanakkor a jogi norma megvizsgálására, az alkotmánysértés megállapítására nem volt jogkörük. Szlovákiai ellenzéki pártok tavaly a törvénymódosító indítványt nyújtottak be, de a Robert Fico vezette Smer parlamenti többsége leszavazta a tervezetüket. Robert Kalinák pozsonyi

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.