Ebolás lett egy kubai orvos Sierra Leonéban

Az afrikai országban dolgozó 165 tagú kubai egészségügyi csoport egyik tagja, Félix Báez Sarría doktort ebolával diagnosztizálták. Sierra Leone a gyilkos kórral leginkább sújtott nyugat-afrikai országok egyike. 
A belgyógyászt jelenleg brit orvosok kezelik az afrikai ország fővárosának egy speciális klinikáján, és az Egészségügyi Világszervezet javaslatára egy a fertőző betegségre szakosodott genfi klinikára szállítják tovább - közölte a kubai egészségügyi minisztérium. Az orvos állapota egyelőre stabil, komplikációktól mentes – jelentette a Granma központi napilap.

Kuba eredetileg 450 fős kontingenst ígért az afrikai ebolajárvány elleni fellépéshez, közülük már 256-an dolgoznak Sierra Leonéban, Libériában és Guineában, amivel a karibi szocialista ország nemzetközi elismerést vívott ki. Az egészségügyi dolgozók kiküldetése hat hónapra szól.

Az ebola-járvány eddig már több mint ötezer életet követelt. Hétfőn hunyt el Nebraskában Martin Salia doktor, aki a második áldozata a járványnak az Egyesült Államokban. Martin Salia is Sierra Leonában dolgozott, ott kapta meg a fertőzést.

A gyógyászati diplomácia keretében, amelyet a havannai sajtó internacionalista küldetésnek aposztrofál, a világ több mint 60 országában mintegy 50 ezer kubai egészségügyi dolgozó, orvos és ápoló tevékenykedik. Különösen nagy számban vannak jelenleg Venezuelában és Brazíliában. A humanitárius misszió nem csupán jószolgálati elismerést hoz, hanem fontos valuta bevételi forrás is a kubai kormány számára.

Az AP hírügynökség szerint Kuba évente több milliárd dollárt kap, miközben a külföldön dolgozó orvosainak fizetése kevesebb havi 100 dollárnál. Ez ugyan jóval magasabb a kubai kereseteknél, ám töredéke a fogadó országban dolgozó orvosok jövedelmének. Más kérdés, hogy a több éves kiküldetés végeztével a hazatérők egy összegben még kapnak egy pénzjutalmat, ami egy lakás vagy egy autó megvásárlására elegendő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.