Ebolás az NBC operatőre

Az Egyesült Államokba szállítják azt a Libériában dolgozó amerikai operatőrt, akiről tegnap kiderült, hogy megfertőzte a gyilkos kór.
A szabadúszó operatőrt kedden szerződtette az NBC News, hogy segédkezzen a hírcsatorna egészségügyi riportjainak elkészítésében, mivel a négyfős amerikai stáb a 3300 ember életét követelő járványról forgatott Monróviában.

A 33 éves Ashoka Mukpónál szerdán jelentkeztek a tünetek, az NBC News beszámolója szerint fáradtságra és izomfájdalomra panaszkodott, valamint a láza is felszökött. A férfi azonnal sejtette, hogy mi a baj, így elszigetelte magát társaitól, majd amikor állapota súlyosbodott, orvosi segítséget kért, és a tesztet is elvégezték rajta.

Társai állítólag jól vannak, nem jelentkeztek rajtuk az ebola tünetei. A biztonság kedvéért őket is visszaszállítják az Egyesült Államokba, és 21 napig karanténban tartják.

Állapotához képest az operatőr sincs rosszul, kedélyállapota kifejezetten jó, és az orvosok is optimisták. Mukpo az ötödik ebolával fertőzött amerikai állampolgár, akit kimentettek Nyugat-Afrikából.

Texasban mindeközben legalább 100 embert kell megvizsgálniuk a járványügyi szakembereknek, miután Thomas Eric Duncannél Dallasban derült ki, hogy ebolás. Ő volt az első beteg, akinél az Egyesült Államokban diagnosztizálták a vírust.

A libériai férfi két hete érkezett Dallasba, hogy meglátogassa rokonait. Bár állítása szerint a tünetek csak Amerikában jelentkeztek nála, a libériai hatóságok eljárást indítanak ellene, mivel a gyanú szerint utazása előtt hazudott egy ebolával kapcsolatos kérdőív kitöltése közben.

Azonban a dallasi kórház dolgozói is mulasztást követtek el mikor először felkereste az intézményt, ugyanis annak ellenére hazaengedték, hogy közölte, Libériából érkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.