Ebola miatt megszálltak egy libériai napilapkiadót

Rohamrendőrök tucatjai szállták meg egy kormánykritikus libériai napilap irodáit, és egyes jelentések szerint őrizetbe vették az újság kiadóját is, arra hivatkozva, hogy a vezetés bírálata pánikot kelt az ebolajárvány közepette.
A rendőrség szóvivője pénteken az akcióval kapcsolatban azt mondta: a National Chronicle című újság bírálatai "zűrzavarba süllyeszthetik az országot", amikor a kormány minden idők legsúlyosabb ebolajárványának megfékezésével küzd - írja a hirado.hu.

A lap korábban számos alkalommal korrupcióval vádolta Ellen Johnson Sirleaf kormányát, és szerdai számában távozásra szólította fel a kabinetet.

A The New Republic című libériai lap szerint a rendőrség és a nemzetbiztonsági ügynökség tagjai csütörtökön este, lapzárta előtt megszállták és lezárták a National Chronicle irodáit. A kiadót, Philibert Brownt a lap szerint letartóztatták, az amerikai AP hírügynökség viszont arról számolt be, hogy csak kihallgatásra idézték be.

Sirleaf kormányát mind a sajtószabadság helyzete, mind az ebolajárványra adott válasza miatt sokan bírálták a közelmúltban. Az elnök korábban szükségállapotot hirdetett az ebola miatt, ami lehetővé teszi, hogy figyelmen kívül hagyják a sajtószabadságot és a személyes szabadságokat biztosító bizonyos rendelkezéseket.

Hivatalos adatok szerint eddig 355 ember halt bele a március óta terjedő vírusba Libériában, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kór áldozatainak valós száma ennél jóval magasabb lehet.

Ez a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A WHO augusztus 11-én közölte, hogy meghaladta az ezret a mostani járvány összes halálos áldozatának száma. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.