Ebola: lázmérés a prágai repülőtéren

Kedd reggeltől mindazoknak a Václav Havel repülőtérre érkező utasoknak megmérik a lázát, akik az elmúlt 42 napban az ebolajárvány gócpontjaiban, vagyis Guineában, Libériában vagy Sierra Lenonében jártak. 

Erről a CSA és a Travel Service cseh társaságokkal érkezők kérdőív kitöltése révén nyilatkoznak, amelyen kötelesek feltüntetni a teljes nevüket és telefonos elérhetőségüket is. A többi légitársaság utasai egyelőre csak szóban, de valószínűleg már szerdától ugyancsak a több nyelvű kérdőíven kell bejelenteniük, ha Nyugat-Afrikában jártak.

A repülőtéren lézeres célzófénnyel ellátott távhőmérőt használnak, amelynek köszönhetően az egészségügyiek nem érintkeznek az utasokkal. A kérdőív kitöltése kötelező, aki nem teszi meg, az 10 ezer koronás (hozzávetőleg 110 ezer forint) pénzbírsággal sújtható.

Csehország legforgalmasabb légi kikötőjébe naponta átlagosan 17 ezren érkeznek külföldről. A többi cseh város lényegesen kisebb forgalmú repülőterein egyelőre csupán szóban kell nyilatkozniuk az érintetteknek, a belföldi járatokon nincs ellenőrzés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.