Ebola: hibát hibára halmozott a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet elismerte, lassú és elégtelent választ adott az ebolajárványra. Nyilatkozatukban elismerik hibáikat, és azt tervezik, hogy egy ezerszer határozottabb csapatot hoznak létre a jövőbeni vészhelyzetek megoldására.

A WHO közleményében kiemelte, hogy egyszerűen nem tudott megbirkózni az ebolaválsággal. „Megtanultuk az alázatosság leckéjét” – írják a nyilatkozatban, amelyben elismerik, hogy a nyugat-afrikai ebolajárvány megfékezésében több hibát követtek el, ezért reformokat helyeztek kilátásba.

A világszervezet szerint lassú és elégtelen választ adtak a járványra, és nem figyelmeztették rá elég határozottan a világot. Margaret Chan, a WHO főigazgatója és a szervezet egyéb felső vezetői elismerték, a kommunikációban és a kiosztott hatáskörökben is problémák voltak.

A WHO nyolc tanulságot sorolt fel, amelyeket a járvány kezeléséből vont le. Megállapították például, hogy az információmegosztás és a kommunikáció jobban is mehetett volna az egyes országok között. A nyilatkozatban továbbá megfogalmazták, hogy reformokra van szükség a hasonló helyzetek gördülékenyebb kezelése érdekében.

Guardian úgy tudja, a tervezett változtatások között szerepel, hogy a WHO létrehoz egy ezerfős sürgősségi tartalékos csapatot, egy biztonsági alapot, egy gyors reagálású, szakértőkből álló erőt, valamint egy erősebb vezetői struktúrát a szervezeten belül. Ezenfelül javítani szeretnének a szervezet kommunikációján és transzparenciáján.

Az ebolajárvány tavaly februárban robbant ki Nyugat-Afrikában. Legsúlyosabban Guineát, Sierra Leonét és Libériát érintette. A vírus eddig több mint 25 ezer embert fertőzött meg, és 10 ezer halálos áldozatot követelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.