Dzsungelharc a kokainért: katonákkal végzett a FARC

Három katona és egy rendőr meghalt, öt társuk megsérült, öt pedig eltűnt abban a tűzharcban, amely egy kokainlabor elleni akció során tört ki a Caqueta tartományban.

A szélsőbaldali FARC gerillái akkor végeztek a katonákkal, amikor ők éppen leereszkedőben voltak egy helikopterről. Az első jelentések még 15 áldozatról szóltak.

A bevetésre induló drogellenes egység aligha számított nagy ellenállásra. Ezt jelzi az is, hogy a katonákkal tartott egy újságíró, Romeo Langlois is, akit szintén eltűntnek nyilvánítottak. A FARC állig felfegyverzett gerillái a kokainlabor körüli dzsungelbe húzódtak vissza a rövid tűzharc után. A katonákat annyira meglepte a heves reakció, hogy nemhogy válaszolni, de felocsúdni sem volt idejük, így a szélsőbaloldali gerillaszervezet emberveszteség nélkül megúszta a kalandot.

A hétvégen nem ez az első példa hasonló incidensre: pénteken a bogotái hatóságok azt jelentették, hogy Cauca és Valle del Cauca tartományok határán a gerillák megtámadtak egy rendőrségi épületet, és öt katonával, valamint három civillel – köztük egy csecsemővel – sikerült végezniük.

Kolumbiában a FARC-nak rettegett híre volt egykor, mostanra azonban már jelentősen meggyengült: sok vezetőjét elfogták, mások pedig dezertáltak vagy feladták magukat. A jelenleg 12-18 ezer tagot számláló szervezetnek elvben már egyetlen katonai túsza sincs, a tűzharcra és a katonák eltűnésére ezért kapta fel a fejét a világsajtó. Idén februárban a FARC bejelentette, hogy felhagy a túszejtésekkel, sőt, a békéről is tárgyalni akar, ám jelenlegi vezetőjének, a Timochenko néven ismert Rodrigo Londonónak az ajánlatait Juan Manuel Santos államfő eddig mindig visszautasította.

Caqueta a Mexikóba tartó kokainkereskedelem fő útvonalán fekszik, és a FARC Déli Tömb nevű frakciójának – a még harcoló hét szárny egyikének – a főhadiszállása.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.