Dzsihadistákra csapott le Izrael a Gázai övezetben

Az Iszlám Dizshád radikális palesztin szervezet egyik kiképzőtáborában öt szlsőséges, köztük egy parancsnok meghalt.

Csapást mért az izraeli légierő az Iszlám Dizshád radikális palesztin szervezet egyik kiképzőtáborára szombaton a Gázai övezetben: a támadásban öt dzsihadista, köztük egy parancsnok meghalt. A dzsihadisták ennek megtorlásául rakétákkal támadták Izrael déli részét, és egy izraeli civil halálát okozták. Újabb izraeli légicsapások következtek, amelyekben meghalt négy palesztin - közölték palesztin és izraeli illetékesek.

Az izraeli légicsapás előzménye egy izraeli területek elleni csütörtöki palesztin rakétatámadás volt, amelyben senki sem sérült meg. Ennek a támadásnak a végrehajtójaként egyik palesztin szervezet sem jelentkezett.

A hírügynökségi jelentések arra emlékeztettek, hogy Izraelben az Iszlám Dzsihádot (IJ) teszik felelőssé azokért a rakétatámadásokért, amelyeket a Hamász radikális palesztin mozgalom ellenőrzése alatt álló területről indítanak el. Az IJ a Hamász szövetséges volt valamikor, és most zavarja őt, hogy a Hamász törekszik az Izraellel kötött tűzszüneti megállapodás betartására.

"A támadás célpontjai parancsnokok voltak" - mondta az IJ egyik tagja. Az áldozatok között volt egy fegyverszakértő és egy magas rangú parancsnok is. Közleményében a radikális szervezet fogadkozott, hogy "választ ad" a támadásra.

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a légitámadásban egy "terrorista osztagot vettek célba, amely éppen +nagy hatótávolságú+ rakétákat készült elindítani". Mint mondta, azokat találták el, akik a csütörtöki rakétatámadást végrehajtották.

Az izraeli légicsapás után palesztinok legalább 20 rakétát és aknagránátot lőttek ki Dél-Izraelre, majd külön-külön jelentkeztek az Iszlám Dzsihád, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért és az Al-Aksza-mártírok Brigádjai nevű szervezetek.

Askelón városban egy rakéta eltalált egy társasházat. Egy 50 éves férfi olyan súlyosan megsebesült, hogy később meghalt. Az izraeli tévé mutatta, amint tucatnyi autó ég a ház előtt, valamint, hogy rakétatalálat ért egy iskolaépületet is, amelyben éppen nem tartózkodott senki. Összesen négy másik civil is megsebesült ebben a városban, Asdodban és Gav-Javnéban - közölte a rendőrség.

Ezeket a palesztin rakétákat két újabb izraeli légitámadás követte az éjszaka, amelyekben meghalt az Iszlám Dzsihád négy fegyverese, egy ötödik pedig megsebesült. Az izraeli hadsereg indoklásul annyit közölt, hogy az illetők tüzérségi fegyverekkel lőttek át Izraelbe.

A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy az összesen kilenc halott palesztin mellett 15 sebesült meg az izraeli légicsapásokban.

Az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozott egy videofelvételt, amelyet egy pilóta nélküli repülőgépről készítettek, és ezen látszik, amint szombat délután palesztin fegyveresek rakétákat raknak le egy teherautóról, és előkészítik őket indításra. Az izraeli légicsapás nem sokkal ezután történt.

Az Iszlám Dzsihád is adott ki fényképeket arról, hogy egy kisteherautó platóján előkészítik rakéták indítását. Közölték, hogy most először indítottak járműplatóról, eddig mindig a talajról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.