Dzsihádista kapcsolatai voltak az ottawai merénylőnek

A kanadai parlamentnél lövöldöző férfi videofelvételt készített magáról a múlt szerdai támadás előtt. A rendőrség számára kiderült, hogy a férfinek iszlamista kapcsolatai voltak, ezért a bűncselekményt valószínűleg ideológiai indíttatásból követte el.

A hatóságok korábban már azonosították a fegyveres támadót, aki a kanadai fővárosban megölt egy katonát, egy másikat pedig megsebesített. Michael Zehaf-Bibeau politikai és ideológiai indíttatásból követte el a terrorcselekményt. – jelentették be a kanadai hatóságok vasárnap.

A férfi a felvételt közvetlenül az előtt rögzítette, mielőtt a támadást elkövette. A rendőrség a videó előkerülése kapcsán egy csomó új információt is közölt a történtekkel kapcsolatban, de tovább nyomoznak az ügyben, hogy kiderítsék, köze volt-e még valakinek a bűncselekményhez.

A hatóságok szerint Bibeau egy régi és ritka fegyvert használt a lövöldözésben. A férfinál volt egy kés is, amit valószínűleg a nénikéje ingatlanjából szerzett, és voltak megtakarításai is, mert egy olajmezőn dolgozott Albertában.

A nyomozások kiderítették azt is, hogy a támadó kapcsolatban állt egy iszlamista harcossal, aki Szíriába ment harcolni az Iszlám Állam oldalán. A férfi líbiai-kanadai kettős állampolgár volt – erősítette meg Bob Paulson parancsnok, majd hozzátette, Bibeau is útlevélért folyamodott az ámokfutása előtt.

CNN-nek adott nyilatkozatok szerint az útlevéligénylésének köze lehetett a támadásokhoz, bár ezt a tényt a hatóságok nem tudták semmivel sem alátámasztani. Annyi azonban bizonyos szerintük, hogy a férfi az általa vallott radikális eszmék miatt követte el a terrorcselekményt

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.