Duray nem adja olcsón a bőrét

Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának volt stratégiai alelnöke megfellebbezte azt a végrehajtási határozatot, amely a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezésére adtak ki ellene.

"Most nem a végrehajtás elhalasztását kértem, hanem megfellebbeztem a határozatot" - közölte Duray a közszolgálati TASR hírügynökséggel szombaton.

Slotáék bocsánatkérést követelnek Duraytól azért, amiért 2006-ban a budapesti InfoRádiónak adott nyilatkozatában fasisztának minősítette a pártot. Slotáék pert indítottak Duray ellen, akit a bíróság két éve bocsánatkérésre kötelezett. A politikus eleget tett ennek a követelésnek, de magyar nyelven, amit az SNS sérelmez, és ragaszkodik ahhoz, hogy ez szlovákul is megtörténjen. A bíróság idén márciusban elutasította a végrehajtás leállítására és a halasztásra vonatkozó kérvényt. 

"A kerületi bíróságon fellebbeztem a végrehajtás ellen. Kihasználom azokat a lehetőségeket, amelyet a jogrendszer ad nekem" - magyarázta Duray. A végrehajtási ügy immár két éve húzódik.

"A törvényben van egy hiányosság. A végrehajtó megbüntethetné őt, akár néhány tízezer euróra is, Duray viszont ismételten az ítélet elhalasztását kéri. Ez egy különleges helyzet, mindig feltüntet valamilyen okot, mindig mást. A végrehajtónak pedig foglalkoznia kell ezzel" - panaszkodott az SNS jogi képviselője, Karol Gordík.

Duray most nem az ítélet végrehajtásának elhalasztását kérte, hanem másodfokon megtámadta a döntést. Korábban, járási szinten fellebbezése nem járt sikerrel.

A régóta húzódó vita tárgyát Duray Miklósnak a budapesti InfoRádióban 2006 júliusában elhangzott kijelentése képezte, miszerint a "szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt". 

A szlovákiai magyar politikus azt állítja: kijelentése egy vitában elhangzott vélemény volt. Duray továbbra is kitart amellett, hogy alkotmányos joga anyanyelvén tenni eleget a bírósági döntésnek.

Politikai véleménynyilvánításért Duray már 1983-ban is bíróság elé került. A szlovákiai magyar kisebbség jogainak védelmét a korabeli szocialista rendszer felforgató tevékenységnek minősítette, s Durayra börtönbüntetést szabott ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.