Duray Miklóst szlovák nyelvű bocsánatkérésre kényszerítik

Az illetékes pozsonyi bíróság hétfőn elutasította Duray Miklós fellebbezését. Az MKP stratégiai alelnöke azt kifogásolta, hogy az ellene kiadott végrehajtási végzés alapján köteles szlovákul bocsánatot kérni a Szlovák Nemzeti Párttól.

- A jogerős bírósági ítéletben államnyelven határozták meg a bocsánatkérő szöveget, tehát ezen változtatni nem lehet. A döntés jogerős. Ha ennek nem tesz eleget, akkor akár harmincezer eurós pénzbírságot szabhat ki rá a Szlovák Nemzeti Párt által felkért végrehajtó - érvelt Pavol Adamciak, a bíróság szóvivője.

A neves szlovákiai magyar politikus lapunk megkeresésére elmondta, hogy a verdikt áttanulmányozása után valószínűleg a kassai székhelyű Alkotmánybírósághoz fordul emberi jogainak védelmében. - Semmilyen szlovákiai törvény sem rendelkezik arról, hogy milyen nyelven kell megkövetni a másik félt. Jogállamban pedig az állampolgár mindent megtehet, amit nem tilt a törvény. Ehhez tartom magam. Ráadásul az ország alkotmánya szavatolja, hogy a kisebbséghez tartozó polgárok használhatják hivatalos érintkezésben az anyanyelvüket - hangsúlyozta.

Duray csaknem négy éve az InfoRádiónak nyilatkozva fasisztának minősítette a pozsonyi kormánykoalíció tagjává vált Szlovák Nemzeti Pártot. Ezzel a korábbi bírósági ítélet szerint megsértette a politikai tömörülés jó hírnévhez való jogát. Ezért kötelezték őt a bocsánatkérésre. Ugyanakkor a jogerős verdikt törölte Ján Slotáék egymillió koronás kártérítésre és a perköltségek megtérítésére vonatkozó igényét, amelyet az elsőfokú testület megítélt. Az MKP stratégiai alelnöke ezek után magyarul írta meg bocsánatkérő levelet, mellékelte az ítélet első oldalának fénymásolatát, amelyen olvasható a testület által megfogalmazott szlovák nyelvű változat. Ezzel a megoldással azonban a Ján Slota vezette párt nem elégedett meg, s végrehajtót kért fel a szlovák nyelvű bocsánatkérés kikényszerítésére.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.