Duplájára nőtt az antiszemita incidensek száma

Franciaországban gyakorlatilag megduplázódott – 91 százalékkal nőtt – az antiszemita incidensek és fenyegetések száma az év első hét hónapja alatt – közölte a Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa (CRIF). 
Január elseje és július 31. között 527 antiszemita incidenst vagy fenyegetést jegyeztek föl a tavalyi 276-tal szemben ugyanebben az időszakban. Az adatok a belügyminisztériumtól származnak, de a Crif hozta nyilvánosságra őket. 

A zsinagógák védelmét ellátó Zsidó Közösség Védelmi Szervezete (SPCJ) Facebook-oldalán azt is hozzátette, hogy a fizikai cselekmények (erőszak, támadás, merényletkísérlet, tűzeset, rongálás, vandalizmus) száma nőtt a legjelentősebben, 126 százalékkal. A verbális fenyegetések (kijelentések, gesztusok, szórólapok, feliratok, levelek) száma 79 százalékkal emelkedett.

A CRIF szerint „ezek a cselekmények, jelentőségük és főleg az erőszakosságuk miatt, tovább növelik az egyre erősödő nyugtalanság érzését, amely a franciaországi zsidók mindennapjait sújtja és rátelepszik a jövőjükre is".
Európa legjelentősebb zsidó közösségének (5-600 ezer fő) politikai szervezete szerint különösen aggasztó, hogy az erőszaknak új formái jelentek meg: a közösségi helyeket szervezett bandák támadják meg, a zsinagógák ellen előre megtervezett és célzott támadásokat hajtanak végre, csakúgy, mint a zsidó üzletek ellen, és megjelentek a terrortámadások is.

Két „csúcspontja" volt idén az antiszemita hullámnak Franciaországban. Az első januárban, miután az antiszemitizmus miatt többször elítélt humorista, Dieudonné M'bala M'bala újabb előadását betiltották a hatóságok. A másik időszak júliusban volt, amikor a gázai konfliktus idén a palesztinbarát tüntetéseken több incidens is történt zsinagógák közelében, Párizsban és környékén.

A zsidó szervezetek az elmúlt hónapokban már többször elítélték az antiszemitizmus erősödését Franciaországban. Elsősorban ezzel magyarázzák azt, hogy Franciaországból vándoroltak ki Izraelbe a legtöbben az év első nyolc hónapjában. Az izraeli integrációs minisztérium adatai szerint a Franciaországból Izraelbe áttelepülők száma augusztusban 4566 volt, s az év végére elérheti az 5500-at. Franciaország most először áll az első helyen az aliázók (az izraeli állampolgárságot felvevők) számát tekintve. A második helyen Ukrajna szerepel 3252 fővel, megelőzve Oroszországot (2632) és az Egyesült Államokat (2218).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.