Dunaszerdahelyi rendőrattak: Slota nyomán Caplovic is a magyar titkosszolgálatot okolja

Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes szerint a dunaszerdahelyi futballkonfliktust a magyar titkosszolgálat provokálta ki.

Több pénteken megjelent szlovákiai lap és hírportál kiemeli, amit a kormányfő, Robert Fico pártjának (Smer-SD) alelnöki tisztjét is betöltő miniszterelnök-helyettes a Plus jeden den című szlovák bulvárlapnak mondott még csütörtökön.
   
Dusan Caplovic csatlakozott a kormányhoz tartozó szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének minap elhangzott kijelentéséhez, miszerint a múlt hét végi dunaszerdahelyi ügyet a magyar titkosszolgálat provokálta ki. "A magyar szélsőséges csoportok fellépése azt bizonyítja, hogy minden jól meg volt rendezve" - idézi Caplovicot az Új Szó és aláhúzza: a szlovák kormánypárti politikusok kitartanak amellett, hogy a rendőrségi beavatkozás indokolt volt.
   
"A XX. század végének és az új évszázad elejének történelmét közvetett módon a titkosszolgálatok befolyásolják" - idézte a Plus jeden denre hivatkozva a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál Robert Fico helyettesét, a kisebbségi kérdések felügyeletét is ellátó miniszterelnök-helyettest, aki múlt szombaton maga is ott ült a dunaszerdahelyi stadion lelátóján. Okfejtése szerint a lavinát az segítette elindítani, hogy szárnyra kapott a később valótlannak bizonyult, Caplovic szerint "kitalált hír", miszerint meghalt a meccsről állítólagos epilepsziás rohama miatt helikopterrel elszállított fiú. Mint mondta, az ilyen hírre a magyarországi szélsőségeseknek volt szükségük.
   
"A szélsőségesen nacionalista magyar csoportok fellépései bizonyítják, hogy mindent pontosan megrendeztek" - idézte a portál Caplovicot, aki a történtekért emellett a Magyar Koalíció Pártját (MKP) és a párt szerinte szélsőséges új vezetését okolta, amelyik a másfél évvel ezelőtti tisztújítás óta a Bugár Bélát váltó Csáky irányításával ellenzéki szerepben politizál. "Bugár a kompromisszumok embere volt" - hangoztatta.
   
A politikusok "hidegvérének megőrzését" és a szélsőséges nyomással való szembeszállást sürgető Caplovic ugyanakkor azt mondta: "Itt is érvényes az, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap. Azoktól kell félni, akik nem ugatnak, hanem csak a lábak alatt bóklásznak, majd a legváratlanabb pillanatban hátulról harapnak." Nem titkolta: Csákyra gondol, aki az előző kormány miniszterelnök-helyetteseként nyolc évig ült ugyanabban a miniszterelnök-helyettesi székben, amelyikben most jómaga ül.
   
"Úgy gondolom, hogy a jelenlegi (magyar) kormánnyal megoldhatók a problémák, de félek, ha Orbánék kerülnek hatalomra, a kölcsönös párbeszéd bonyolultabbá válik" - fogalmazott Caplovic. Majd hozzátette:
"A magyar szocialisták is a szélsőségesek, de főként az ellenzék nyomása alatt vannak, amely mindent ultimátummal próbál megoldani" - idézte Caplovicot a szlovák bulvárlapra hivatkozó portál és Caplovic azon megjegyzésével fejezte be, miszerint "a Gyurcsány-kormány eddig mindig vevő volt a feszültség egyhítését célzó felszólításaikra".

Szlovák-magyar megbékélést szorgalmaz a szlovák püspöki kar elnöke

A Szlovákia és Magyarország között kialakult feszültség csillapítását szorgalmazó felhívást tett közzé pénteken Frantisek Tondra, a szlovák püspöki konferencia (KBS) elnöke.
   
"Fokozódó aggodalommal figyelem a Szlovák és a Magyar Köztársaság nemzetei között kiéleződő viszonyt. Mint a KBS elnöke, egyes püspöktársaimmal folytatott egyeztetésünk nyomán, ezúton szólítok fel minden jóakaratú embert arra, hogy mindenki a saját lehetőségeinek megfelelően segítse a két nemzet közti megbékélést, és határolódjon el minden szélsőséges megnyilvánulástól" - áll a TASR szlovák hírügynökséghez eljuttatott püspöki levélben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.