Dühödten keresik bányász férjeiket a dél-afrikai nők

Sok család még most sem tudja, mi lett azokkal a rokonaikkal, akik részt vettek a marikanai platinabányánál szervezett tüntetésen, ahol a rendőrök és a demonstrálók apartheid korszakot idéző összecsapása során 34-en maghaltak.

-Nem tudom, hol van. Nem engedik, hogy belépjek a kórházba –meséli az egyik dél-afrikai nő, aki egy szemtanútól azt hallotta, a férjét fejbe lőtték, de nem halt meg.

Az összecsapás másnapján a férfiak helyett a nők vonultak a helyszínre, és dühösen követelték, hogy adjanak információt férjeikről. A rokonok azzal vádolják a rendőrséget és a bánya vezetőségét, hogy nem állítottak össze pontos listát a halottakról. A 34 halálos áldozaton kívül közel nyolcvanan megsérültek, és kétszáz tüntetőt letartóztattak.

-A férjem egy bottal indult tüntetni. Nagyon féltem, hogy meghalt. Aztán múlt éjjel felhívott, hogy egy rendőrségi autóban van, de nem tudja, hova viszik. Azóta nem lehet elérni –mondta az egyik feleség.

A helyszínre érkező nők botokat lengetve és jajveszékelve előadtak egy apartheid korszakbeli táncot, dalokat énekeltek, és azt kiabálták: „Ha egy nőt akarsz megverni, egy sziklával találod szembe magad!” A kétségbeesett rokonok felidézték az apartheid-ellenes mozgalom egyik hősi alakját, Oliver Tambót is. Majd ezek után körbe álltak, és elénekelték a nemzeti himnuszt. Végül a felfegyverzett rendőrök lábai elé vetették magukat, és kántálva azt énekelték: „Mit tettünk?”

A közel száz nő plakátokat is hozott magával, amelyeken a rendőröket elítélő feliratokat lehetett látni. „Ne lőjétek le a férjeinket és a fiainkat!” állt az egyiken, míg egy másikon az új rendőrkapitányra utalva a „Piega, az új állásodat családjaink vérével ünnepled!” szöveget lehetett olvasni.

-A vállalat utasította a rendőröket, hogy öljék meg a férjeinket, a testvéreinket és a fiainkat. Mi ugyanúgy harcolunk majd a jogainkért, ahogyan ők tették –mondta a marikanai bányát üzemeltető Lonmin cégnél dolgozó menedzser.

A rendőrség szóvivője szerint a bánya adatbázisa alapján már megkezdték a kapcsolatfelvételt a családokkal, de időbe telik, míg mindenkit értesíteni tudnak. Az egyik helyi rádió tudósítója beszámolt arról, hogy a bányászok feleségei sorra járják a kórházakat és a hullaházakat, hogy megtalálják férjeiket, de eddig nem sok sikerrel jártak.

Korábban Jacob Zuma elnök tragikusnak nevezte a történteket, és elmondta, vizsgálatot indít az ügyben. Egyelőre még nem tisztázott, hogy a rendőrök miért lőttek éles lőszerrel a tüntető bányászokra. Egy szemtanú szerint a rendőrök azután nyitottak tüzet, hogy demonstrálók egy csoportja rájuk támadt. A Faji Kapcsolatok Dél-Afrikai Intézete felszólította a hatóságokat, függesszenek fel állásából minden olyan rendőrt, aki részt vett a lövöldözésben. Az intézet szerint egyértelmű, hogy a rendőrök véletlenszerűen lőttek a tömegbe. A hatóságok egyébként azt állítják, önvédelemből lőttek, ugyanis a bányászoknál is volt lőfegyver.

A bányamunkások csütörtökön ugyan fizetés emelés miatt tüntettek, de a konfliktus a két szembenálló szakszervezet harcában gyökerezik. Az Afrikai Nemzeti Kongresszust (ANC) támogató National Union of Mineworkers megállapodást kötött a Lonminnel a munkabérekről, a Association of Mineworkers and Construction Union viszont ezt nem fogadta el.

A Lonmin közben bejelentette, hajlandóak segítséget nyújtani azoknak a családoknak, akiknek hozzátartozója életét vesztette a harcokban. Az Andrew Saffy Kórházban segítenek a testek azonosításában és a temetés leszervezésében is. Sőt, azt is felajánlották, hogy az általános iskolától egészen az egyetemig fizetik azoknak a gyerekeknek a taníttatását, akik a tüntetés során vesztették el apjukat.

A dél-afrikai nők a rendőröket és a vállalat vezetését teszik felelőssé
Women carry placards as they chant slogans to protest against the killing of miners by the South African police on Thursday, outside a South African mine in Rustenburg, 100 km (62 miles) northwest of Johannesburg, August 17, 2012. South African Police were forced to open fire to protect themselves from charging armed protesters at the Marikana mine, and 34 of the protesters were killed, Police Commissioner Riah Phiyega said on Friday. She told a news conference that 78 people were injured and 259 arrested in Thursday's violence. REUTERS/Siphiwe Sibeko (SOUTH AFRICACIVIL BUSINESS - Tags: CIVIL UNREST) BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.