Dubaj megkegyelmezett a megerőszakolt norvég nőnek

Marte Deborah Dalelv visszakapta az útlevelét és elhagyhatja az Egyesült Arab Emirátusokat. Alkoholfogyasztás, erkölcstelen magatartás és házasságon kívüli szexuális viszony vádjával 16 hónap börtönre ítéltek el.

Marte Deborah Dalelv hiába állította, hogy nemi erőszak áldozata lett és erről orvosi látlete is volt, se a dubaji rendőrség, sem a bíróság nem hitt neki. Az ügy hatalmas vihart kavart, és feltehetőleg norvég kormányztai nyomásra a dubaji hatóságok most megkegyelmeztek a 24 éves nőnek és ejtették a börtömbüntetést.

– Nagyon boldog vagyok – nyilatkozta Dalelv, aki az elmúlt hónapokban úgy érezte, hogy a poklot is megjárta. Kálváriája még márciusban kezdődött, egy nagy lakberendezési áruház, a One Total Home Experience alkalmazottja munkatársaival kirúgott a hámból. Az átmulatott éjszaka után egyik férfi kollégája végül nála, a szállodai szobában aludt. Szexről szó sem volt, a férfi a kanapén töltötte az éjszakát, de hajnalban, álmában meglepte a nőt. Dalelvnek aztán sikerült kiszabadulnia, és a recepción kért segítséget, ahol le akarták beszélni, hogy a rendőrséghez forduljon. Később megértette, hogy miért: senki sem adott hitelt a szavainak, pedig az orvosi látlelet is kimutatta a nemi erőszak nyomait. Az ügyészség azonban az időközben őrizetbe vett norvég nő ellen emelt vádat azzal, hogy a házasságon kívüli szexuális viszonnyal megsértette az iszlám törvénykezést, a saríát.

Első fokon tizenhat hónapra ítélték Dalelvet, aki immár szabadlábon fellebbezett. Az ügyben megszólalt a norvég külügyminiszter is, teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezve a dubaji eljárást. Az Egyesült Arab Emirátusokban – más iszlám országokhoz hasonlóan – nagyon nehéz egy nőnek bizonyítania, hogy nemi erőszak áldozata lett. A bíróságok csak az elkövető beismerő vagy négy férfi tanúvallomásának adnak hitelt.

Dalelv munkaadója – a dúsgazdag üzletemberként és Janet Jackson férjeként ismert Wassim Al Mana érdekeltségébe tartozó lakberendezési áruház – hat héttel a szállodai eset után a norvég nőt és megerőszakolóját is elbocsátotta. A cég most kiadott egy közleményt, amelyben már szó sem volt az elbocsátásról, viszont azt hangoztja, hogy minden erejükkel támogatják a sértettet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.