DSK, a „féldisznó”: a botránykönyvet nem tiltják be, de áll még a bál

Új fordulatot vett a héten annak a leleplezőnek szánt könyvnek az ügye, amely Dominique Strauss-Kahn francia bankár-politikusra, a Nemzetközi Valutaalap szexügybe belebukott korábbi vezérigazgatójára próbálja ráhúzni újra a vizes lepedőt.

Egy párizsi bíróságnak abban kellett ítéletet hoznia: betiltható-e Marcela Iacub, DSK egy tavalyi szeretője Szépség és szörnyeteg című kötete. Ez „félig ember - félig disznóként” írja le a politikust, és meglehetősen kendőzetlenül számol be kettejük kapcsolatáról, valamint DSK 2011-es, manhattani szexügyéről, amelynek nyomán lemondásra kényszerült az IMF éléről. A megjelenés előtt álló könyvből, amelynek betiltását DSK követelte, a múlt héten részleteket közölt a Le Nouvel Observateur hetilap.

A volt IMF-vezérigazgató a bírósági meghallgatás után. Sérült a magánélethez való joga
Former IMF head Dominique Strauss-Kahn is followed by journalists while leaving the Paris courts after a hearing regarding his seizure request of the new book "Belle et Bete" (Beauty and Beast) by author Marcela Iacub detailing their seven-month affair, February 26, 2013. Strauss-Kahn is suing Iacub and her publisher Stock for an attack on his private life and to prevent the book from going on sale. Strauss-Kahn is also seeking 100,000 euros ($132,300) in damages and compensation from Iacub and Stock, and a similar amount from the French magazine which carried excerpts from the work. REUTERS/Christian Hartmann (FRANCE - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY)

A bíróság úgy döntött, hogy a Szépség és szörnyeteg valóban átlépi a véleménynyilvánítás szabadságának határait, de nem olyan mértékben, hogy az indokolhassa a kötet bezúzását. „Az alkotói szabadsághoz való jogot mindamellett nem lehet a magánélet sérelmére felhasználni” – szögezi le az ítélet, amelynek értelmében a francia könyvesboltokba kerülő köteteken fel kell tüntetni, hogy sérti DSK-nak a magánélethez fűződő jogát. Ezen kívül a kiadónak és a hetilapnak is 50-50 ezer eurós kártérítést kell fizetnie. – Mindent meg lehet tenni, hogy valaki pénzt keressen? Rálőni egy, már a földön fekvő emberre? Túlmutat rajtam ez az ügy, a maga teljességében a társadalmat is érinti – fakadt ki a bíróság előtt a korábban köztársasági elnöki ambíciókat is dédelgető szocialista politikus az általa megalázónak és hazugnak nevezett írás kapcsán.

DSK ügyvédje bemutatott a tárgyalóteremben egy elektronikus levelet, amelyet szavai szerint Iacub írt a politikusnak, tavaly novemberben. A levélben, amelynek hitelességét Iacub ügyvédje nem tagadta, az újságírónő DSK bocsánatát kéri, miután „csaknem egy éve kínozza a lelkiismeret”, amiért „kissé könnyelműen hagyta magát elragadtatni” egy olyan projektben, amelyben „nem kellett volna részt vennie”.

Áll a bál eközben a Libération napilapnál is, amelynek Iacub a rendszeres szerzője. A szerkesztőség dolgozói szervezete az újság honlapjára is feltett közleményben határolódik el a szerkesztési gyakorlattól, amely szenzációhajhásznak, a lap hitelét rombolónak tartott módon három oldalt is szentelt Iacub könyvének a „Libé” hasábjain. Ennek hátteréhez hozzátartozik: a munkatársak hosszabb ideje hadban állnak Nicolas Demorand-nal, a bulvárosnak és tekintélyelvűnek tartott kiadó- és szerkesztőségvezetővel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.