Dróntámadásban halt meg az al-Kaida vezér

Fahd al-Kaszaa terroristavezér fejére ötmillió dollárt tűztek ki. Pár órával al-Kaszaa meggyilkolása után valószínűleg bosszúból iszlamista fegyveresek megostromoltak egy őrséget, és megöltek 32 katonát.

A jemeni dróntámadásban két terrorista halt meg, egyikük állítólag Fahd al-Kaszaa, az al-Kaida helyi vezetője volt. Az Egyesült Államok azzal vádolta, hogy szerepe volt a Cole amerikai hadihajó elleni támadásban 2000-ben, Áden kikötőjében, amikor 17 amerikai tengerész halt meg. A támadást állítólag a CIA hajtotta végre a jemeni hatóságokkal közösen.

2003-ban al-Kaszaa-t elkapták, de akkor megszökött. Tizenegy hónappal később ismét elfogták, de az USA tiltakozása ellenére 2007-ben kiengedték. 2009-ben már halálhírét keltették, ez azonban nem volt igaz. Az Egyesült Államok ötmillió dollárt ajánlott a nyomravezetőnek, al-Kaszaa rajta volt az FBI legkeresettebb terroristáinak listáján.

Pár órával később valószínűleg bosszúból iszlamista lázadók 32 jemeni katonát öltek meg, amikor az ország déli körzetében, Zindzsibar város közelében megostromoltak egy őrséget. Több katonát elhurcoltak, és fegyvereket, sőt egy harckocsit is zsákmányoltak.

Az ország déli részén azután terjedt el az erőszak, mikor Abd-Rabbu Mansour Hadi elnök hivatalba lépett. Azóta a kormányerők légitámadásokkal harcolnak a fegyveresek ellen, az USA pedig rendszeresen drónokat küld rájuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.