Drónt akar az al-Kaida

A terrorszervezet már három éve kutatási programot indított, hogyan tudná átvenni az irányítást egy-egy amerikai gép felett – írta hírszerzési forrásokra hivatkozva a Washington Post.

Bár arra nézve bizonyíték nincs, hogy az al-Kaidának valaha is sikerült amerikai drónt földre kényszeríteni, a nemzetközi terrorszervezet már 2010-ben kutatási programot indított, miként tudná átvenni az irányítást egy-egy támadó pilóta nélküli repülőgép felett – derül ki abból a cikkből, amelyet amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva a Washington Post írt az ügyről. Eszerint az al-Kaida fő célja a pusztító amerikai támadások elhárítása, de a védekezés mellett a terroristák törekednek arra is, hogy esetleg ne csak kilőni tudják, hanem inkább földre vigyék a pilóta nélküli repülőgépeket. Egy drónt földre vinni és a működéséről információkat szerezni hatalmas technológiai fejlődést jelentő fegyvertény lenne az al-Kaida számára. A terrorszervezet ezért arra akar rájönni, hogyan hatolhatna be a drónok irányítási rendszerébe és zavarhatná meg azokat a GPS- és infrajeleket, amelyeket a gépek a célpontjaik azonosítására kapnak meg.

Attól, hogy az al-Kaida vagy valamelyik más terrorista szervezet előbb-utóbb ráteszi a kezét egy amerikai drónra, Fehér Házban is kezdenek is félni – idéz egy titkosított kormányzati jelentésből a Washington Post. Egy pilóta nélküli repülőgép technológiai szempontból ugyanis meglehetősen sérülékeny szerkezet: a kamerákat lézerrel el lehet vakítani, hangjelekkel pedig az irányítási rendszert vezetheti félre egy-egy szakértő terrorista. Hogy amerikai drón végül terroristáknál landol, nem képzelt fenyegetés: a belbiztonsági minisztérium képviselői előtt tavaly a University of Texas austini campusán egyetemi kutatók is bemutatták, hogy egy egyszerű földi jeladóval milyen könnyedén lehet behatolni a drónok irányítási rendszerébe, és más koordinátákat megadni az éppen aktuális csapás célpontjául.

Az al-Kaida egyébként kifejezetten várja a területen végzett jelentkezőket. 2001. szeptember 11. állítólagos értelmi szerzőjének, Khalid Sejk Mohamednek gépészmérnöki diplomája van.

Az Egyesült Államokban a drónprogramot még George W,. Bush alatt indították el, amely Barack Obama elnöksége alatt lett a terrorizmus elleni harc fő eszköze. Végzetesen hatékony csapásokról van szó: a becslések szerint tíz év alatt háromezer terroristát és iszlamista szélsőségest sikerült likvidálni velük, főleg Pakisztánban, Afganisztánban, Szomáliában és Jemenben. A dolog árnyoldala a rengeteg civil áldozat, aki miatt sok helyütt újabbnál újabb csúcsokra tör az Amerika-ellenes érzület.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.