Drónokat küldene a graffitisekre a német vasút

A Deutsche Bahn mini drónok bevetésével próbálja megakadályozni, hogy a graffitisek összefirkálják a vasúti kocsikat.

A német vasút infrakamerákkal szerelné fel a kis méretű pilóta nélküli gépeket, és a felvételeket bizonyítékként használná fel a „vandálok” ellen, akik évente 7,6 millió euró kárt okoznak a Deutsche Bahnnak. A vállalat szóvivője szerint az eszközök tesztelését hamarosan meg is kezdik.

A drónok használata – pontosabban az emberek lefilmezése - azonban törvényekbe ütközhet Németországban, ahol az emberek nagyon érzékenyek a magánélet védelmére. Amikor a Google Street View három éve elindult Németországban, nagyon sokan ellenezték, hogy a Google-autók által lefotózott házuk felkerüljön a netre, és még Guido Westerwelle külügyminiszter is felszólalt a Street View ellen. A Google végül annyit engedett, hogy elhomályosította a fotókon azokat az épületeket, amelyek tulajdonosai nem szerették volna, ha házuk látszik a képeken. Több mint kétszázezren éltek ezzel a lehetőséggel. Később a német adatvédelmi hatóság azért is megbüntette a Google-t, mert autóik illegálisan gyűjtöttek személyes adatokat a nem megfelelően levédett vezeték nélküli hálózatokból.

A Deutsche Bahn szóvivője elmondta, hogy a nagyon pontos felvételeket készítő drónokat csak a nagy vasútállomások fölött alkalmaznák, az állomások területén kívül azonban senkit és semmit nem filmeznének le.

A pilóta nélküli gépek kérdése amúgy is terítéken van Németországban. A hónap elején a német védelmi miniszter bejelentette, hogy felfüggesztik az Euro Hawk nevű, német felderítő drón fejlesztését, amire már több százmillió eurót költöttek. Ezeket ugyanis külföldön vetnék be, ezért szükség lenne arra is, hogy a német légtérben is repülhessenek. A minisztérium azonban nem látott esélyt arra, hogy az Euro Hawk megkapja a repüléshez szükséges német és európai hatósági engedélyeket. Nem biztosított ugyanis, hogy a nagy méretű drónok pontosan ki tudják kerülni a civil gépeket, és nem ütköznek össze velük, írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.