Drónokat vetnek be az oroszok Szíriában

Felderítő drónokat kezdtek el röptetni a Szíriába vezényelt orosz egységek, ami az orosz légi tevékenység kezdetét jelenti a polgárháborús sújtotta országban - közölték a sajtóval hétfőn névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.

A Fox News amerikai tévécsatorna kormányzati forrásokból származó értesülései szerint Szíriába a korábban jelentett négy Szu-27-es harci gépen felül huszonnégy Szu-24-es és Szu-25-ös érkezett.

Ashton Carter amerikai és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken állapodott meg arról, hogy tanulmányozni fogják a véletlenszerű konfliktusok elkerülésének lehetőségét. A pilóta nélküli orosz repülőgépek alkalmazásának megkezdése nyomán ez az egyeztetés sürgőssé vált.

A két rivális hatalom egyaránt ellenségének tekinti a Szíria és Irak jelentős területeit megszálló Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet. Moszkva ugyanakkor támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét, Washington viszont a vezető távozását sürgeti.

Az orosz drónok a latakiai légi bázisról kezdték meg tevékenységüket. Oroszország harci repülőket és helikoptereket, légvédelmi rakétákat, tüzérségi ütegeket, harckocsikat és páncélozott szállító harci járműveket, valamint tengerészgyalogosokat vezényelt oda.

A The Washington Times című napilap hétfőn ismertette a Kongresszusi Kutatószolgálat egy, a törvényhozás tagjai számára a szíriai helyzetről elkészített elemzését. Eszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök - szíriai szövetségesének támogatása és az orosz haditengerészeti jelenlétnek az arab országban való fenntartása révén - kihívást intéz az amerikai Szíria-politika ellen. Ugyanakkor Oroszország déli, kaukázusi szárnyát is védelmezi, ahonnan egyébként sok iszlamista fegyveres érkezett Szíriába.

"Oroszország közelmúltbeli szíriai fellépését az a következtetés is motiválhatja, hogy a szíriai hadsereg kevésbé ütőképes, és az iráni támogatás nem elegendő az Aszad-rezsim fenntartásához" - állította az elemzés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.