Drogkereskedő volt a guatemalai rendőrfőkapitány

A guatemalai hatóságok egy bűnügy kapcsán őrizetbe vették kedden a kábítószer-ellenes küzdelem vezetőjét, az országos rendőrfőkapitányt és egy rendőrtisztet.

Az intézkedés két nappal Hillary Clinton amerikai külügyminiszter hivatalos látogatása előtt történt, aki egyebek mellett a kábítószer elleni harcról tárgyalna a közép-amerikai országban. Az ügyészség tájékoztatása szerint Baltazar Gomez rendőrfőnököt, NellyBonillát, a kábítószer elleni harc vezetőjét és Frenando Carillo rendőrtisztet a hatóságok és az ENSZ védnöksége alatt működő, a Büntetlenség Elleni Nemzetközi Bizottság elnevezésű szervezet általi egyik vizsgálatot követően vették őrizetbe.

Ez utóbbi bizottság irányítója, Carlos Castresana elmondta, hogy a három vezető tisztségviselő, az idén januárban elfogott öt hatósági ügynök, illetve egy tűzharcban megölt öt másik rendőr egy bűnbanda tagja volt, amely szervezett bűnözőktől próbált meg elrabolni kábítószert.

A csoport tagjai tavaly áprilisban éppen el akartak vinni fegyvereket és 700 kilogramm kokaint egy kábítószer-kereskedő raktárából, amikor a gengszterek rájuk támadtak. Ebben az összecsapásban halt meg öt rendőr. Az ügy akkor lett gyanús a hatóságoknak, amikor a kábítószer-ellenes küzdelem ügynökei megakadályozták, hogy a szövetségi ügyészek a helyszínt megközelítsék, és a rendőrség nem indított nyomozást a rendőrök halála ügyében.

Guatemala az utóbbi időben fontos tranzitállomása lett a Kolumbiából az amerikai kontinens északi felébe csempészett kokainnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.