Drogkartellek vérfürdője Mexikóban

Dúl az erőszak Mexikóban: a drogkartellek pár hónap alatt 200 embert öltek meg csak a kaliforniai határ mentén. Volt, ahol gyászkoszorúkkal üzentek a rendőröknek.

Tetőfokára hág az erőszak az Egyesült Államokkal határos mexikói Tijuanában. A kaliforniai San Diegóval átellenben, a Csendes-óceán partján fekvő városban majdnem negyven ember halt meg az elmúlt három napban. Ezzel egy hónap alatt kétszázra emelkedett a kábítószer-háború áldozatainak száma. Változatos módon gyilkolnak a kartellek: lefejezett, elégetett és saját jelvényükkel betömött szájú rendőrök holttesteire is bukkantak már.

Az Arellano Félix drogkartell és a rivális sejtek San Diegóból kiindulva az egész határ mentén évek óta vívják véres harcukat. A névadó bandavezér, a tijuanai drogkartell alapítója, Ramón Arellano Félix egy időben előkelő helyen szerepelt az FBI körözöttlistáján is. 2002-ben, egy közúti igazoltatásban lövöldözésbe keveredett és meghalt; előtte rengeteg kokaint és marijuanát csempészett az USA-ba.

Ramón halála után sorban elfogták mindhárom fiútestvérét. Az USA 5 millió dollár vérdíjat tűzött ki az utolsóra, Eduardo Félixre, aki 2006 óta ő volt a klán feje. A narkós berkekben "a Doktor" néven futó klánvezért Baja California államban tartóztatta le a hadsereg, a lányával együtt. 180 országban körözte az Interpol. Az ő kézre kerítésével végzetesen meggyengült a tijuanai kábítószer maffia, amely mindig is családi kötelékekre és lojalitásra épült. Ekkor fordult igazán fejetlen öldöklésbe a rendőrök és a kartell közötti küzdelem, valamit rivális kartellek közötti piacfelosztási harc.

Halálos fenyegetés a gyászkoszorún

Hétfőn indoklás nélkül leváltották Tijuana rendőrfőnökét, miután három munkatársának holttestét megtalálták a város egyik szegénynegyedében. Kilenc lefejezett áldozat között feküdt a három rendőr, akik szájába jelvényüket tömték. Az áldozatok hozzátartozóinak kihallgatása nyomán fény derült arra, hogy – nem meglepően – 80 százalékukat erős szálak fűzték a kábítószer-kereskedelemhez.

Nem kevésbé árnyaltak a meggyőzési módszerek sem. Hermosillo városában a helyi kartelltagok gyászkoszorúkat hagytak az utcákon a rendőröknek szóló fenyegetésekkel. "Ez az üzenet az állam minden rendőrének szól. Kerülj el minket, vagy kinyírunk az egész családoddal együtt."

Növeli a helyzet tragikumát, hogy egyre több gyermek van rosszkor rossz helyen. Egy 4 és 13 éves testvérpár szüleire várva került a fegyverek kereszttüzébe, Egy 14 éves trafikárus fiút is találat ért a szomszéd üzletben folyó harc közepette. És a lista hosszú még. 2008-ban már 4000 fölött jár a drogháborúk áldozatainak száma a latin-amerikai országban.

Az államfő tehetetlen

A héten az egyre inkább elharapózó erőszak adta meg az alaphangot a mandátumának első két évét éppen betöltött Felipe Calderón mexikói államfő nyilatkozataihoz. Egy, a La Reforma-ban, Mexikó legolvasottabb napilapjában megjelent felmérés adatai szerint az ország lakóinak többsége mégis becsüli az elnök munkáját, és hiszik, mindent megtesz a drogkartellek visszaszorításáért. Calderón azonban nem tagadta: kormányának legnagyobb kihívása a siralmas közbiztonság. Előre figyelmeztetett: továbbra sem hajlandóak semmiféle bűnszövetkezettel alkudozni. Kíméletlenül harcolnak azok ellen, akik ártatlan mexikóiak életére törnek.

A legfelsőbb körökbe is beférkőző drogkartellek sikertörténete ugyanakkor végletesen gyanakvóvá teszi Mexikót. Az államfő egy televíziós interjúban elmondta, korábban ő is úgy gondolta, hogy merénylet áldozata lett Juan Camilo Mourino belügyminiszter, amikor gépe pár héttel ezelőtt Mexikóváros egyik főútjára zuhant. A későbbi vizsgálatok során kiderült, baleset történt.

Calderónt saját bevallása szerint nagyon megviselte belügyminisztere és egyben jó barátja halála. Annak idején a fájdalomtól megtört tekintettel mesélte: először csak a puszta tényről értesült, hogy a fővárosban lezuhant egy repülőgép. Rögtön kérte asszisztensét, hogy kapcsolja neki Mourinót, aki sápadtan közölte vele: „Elnök úr... az ő gépe zuhant le."

Lefoglalt kokaint őriznek álarcos mexikói haditengerészek a nyugat-mexikói Manzanillo kikötőjében
Lefoglalt kokaint őriznek álarcos mexikói haditengerészek a nyugat-mexikói Manzanillo kikötőjében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.