Drogdílert pénzelt az államtitkár, bukott a miniszter

Lemondásra kényszerült Ivo Opstelten holland igazságügy-miniszter és államtitkára hétfő este az őket ért vádak miatt, melyek szerint 2001-ben egy több millió holland forintos (gulden) üzletet kötött egy kábítószer-kereskedővel.

„Túl régóta övezte bizonytalanság ezt az ügyet" – mondta hágai sajtótájékoztatóján a miniszter, aki vállalta a felelősséget, és benyújtotta lemondását a holland királynak.

Opstelten és államtitkára, Fred Teeven nem sokkal azután jelentette be távozását, hogy a minisztérium közölte, bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy az államtitkár 4,7 millió guldent (2,4 millió euró) fizetett ki egy Cees H. néven említett holland drogkereskedőnek.

A The Guardian beszámolója szerint 2000-ben Teeven még főügyészként megállapodást kötött, hogy egy nyomozás során lefoglalt összeg jelentős részét egy luxemburgi számlára utalják, melyből Cees H. is részesedést kap, az adóhatóság kikerülésével.

Opstelten korábban tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. A lemondását benyújtó igazságügy-miniszter hétfőn azonban már arról beszélt, hogy bár nincsenek pontos banki dokumentumok, digitális bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az utalás megtörtént.

A lemondással Mark Rutte kormányának sikerült egy kényelmetlen keddi vitát elkerülnie, egy héttel a holland választások előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.