Így könnyű: parlamenti elnök vezeti a drogkartellt

Nicolas Maduro venezuelai elnök a „birodalom" és szélsőjobboldali körök által Miamiból szervezett, hazugságokon alapuló kampánynak nevezte, hogy most kábítószer-csempészéssel vádolják az ország második emberét, Diosdado Cabellót, a nemzetgyűlés elnökét.

Az Egyesült Államokba szökött Madridon keresztül Hugo Chávez néhai venezuelai elnöknek, majd Diosdado Cabellónak, a dél-amerikai ország nemzetgyűlése elnökének biztonsági főnöke. Leamsy (forditva Ysmael) Salazar a Wall Street Journal értesülése szerint azért érkezett védett tanúként Washingtonba, hogy információkat adjon a Venezuelán áthaladó kábítószer-csempészetről, amelyet magas rangú katonatisztek és személyesen Diosdado Cabello irányít.

A spanyol ABC napilap számolt be Salazar szökéséről, feltételezhetően a volt biztonsági főnöktől is kapott információkat annak madridi tartózkodása során. Salazar, aki a haditengerészeten végzett, s jutott el őrnagyi rangig, 1999-től 2002-ig, majd 2006-tól újra Hugo Chávez biztonsági stábjához tartozott. Az elnök halálát követően lett Cabello testőreinek vezetője. Decemberben házasságára és külföldi nászútjára hivatkozva kért szabadságot.

Salazar spanyolországi tartózkodása során kereste meg az amerikai követséget, pontosabban az USA kábítószer-ellenes ügynökségének (DEA) képviselőit, s ajánlotta fel, hogy tanúskodik az úgynevezett Soles kartell működéséről. A de los Soles utalás a tábornokok egyenruhájának emblémájára, s a kartellt állítólag alapvetően a magas rangú tisztek alkotják. Helyzetükből adódóan gyakorlatilag monopolizálják a Venezuelán áthaladó, Kolumbiából érkező, nagyrészt a FARC gerillaszervezettől származó drogszállítmányokat. Salazar állítása szerint az egész kartellt Diosdado Cabello irányítja. A DEA becslése szerint hetente öt tonnányi kábítószer haladhat keresztül Venezuelán, amelynek döntő részét aztán mexikói drogbandák terjesztik az Egyesült Államok és Európa felé.

A világsajtót is bejárta az a hír, hogy december 11-én Puerto Cabello venezuelai kikötőben ellenőriztek egy teherautót, amelyen mintegy 10 millió dollár volt készpénzben. Alighanem "szervezési hiba" okozta a lebukást. A szállítmány az Egyesült Államokból érkezett, feltehetően cserében kábítószerért. Amikor az ügy napvilágra került, a nemzetgyűlés elnöke az ellenzéket vádolta a csempészéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.