Drogbáró mínusz hárommilliárddal

A mexikói hatóságok egy parkoló kocsiban találtak rá a Sinaloa kartell vezérének a pénzére.

15,3 millió dollárnyi (közel három és félmilliárd forintnyi) készpénzt találtak az amerikai-mexikói határon fekvő Tijuanában a biztonsági erők egy rajtaütésszerű razzia során. A lefoglalt pénz egy parkoló kocsiban lapult, és a gyanú szerint Joaquin Guzmáné, a nagyhatalmú Sinaloa kartell uráé volt, a mellette talált három kilónyi kokainnal együtt.

Amióta a jelenlegi elnök, Felipe Calderón hivatalba lépett, ez a második legnagyobb készpénzfogás a mexikóvárosi kormány kartellek elleni harcában. (A legnagyobb 26 millió dolláros - közel ötmilliárd forintos – volt három évvel ezelőtt.)

Bejelentésében a védelmi minisztérium szóvivője, Ricardo Trevilla ezredes nem közölte, mi vezette a mostani fogásra az akciót végrehajtó katonákat. Trevilla nem tett említést arról sem, hogy bárkit letartóztattak volna a rajtaütés során.

A készpénzfogás nem kis győzelmet jelent: Guzmánt a Sinaloa kartell fejeként az egész kontinens egyik leggazdagabb emberének tartják. Két évvel ezelőtt még a Forbes magazinnak a világ 67 legnagyobb hatalmú emberét felvonultató listájára is felkerült, csak egy hellyel (41.) maradva el Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Khamenei ajatollah mögött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.