Draskovics: csalódás a szlovákok válasza Dunaszerdahelyről

Csalódást keltő Robert Kalinák szlovák belügyminiszter válaszlevele, mert nem tartalmazza azokat a bizonyítékokat vagy annak magyarázatát, hogy miért került sor a durva rendőri fellépésre a dunaszerdahelyi stadionban - mondta Brüsszelben Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

Draskovics, aki az EU belügyminiszteri tanácskozásán vett részt, az eredeti tervekkel ellentétben mégsem találkozott a nap folyamán Kalinákkal, mert a szlovák belügyi tárca vezetője pozsonyi teendőire hivatkozva távol maradt a tanácskozástól. Azonban "szlovák kollégám kezdeményezését a kétoldalú találkozóra elfogadtam, és erre rövidesen sor is fog kerülni" - mondta a magyar miniszter.

Draskovics szerint az eddigi szlovák válasz csak általánosságban erősíti meg azt a korábbi hivatalos pozsonyi állítást, hogy törvényes volt a rendőri intézkedés. "Bízom abban, hogy ha most nem, akkor a későbbiekben meg fogjuk kapni ezeket a bizonyítékokat. Konkrétan azokra a videofelvételekre gondolunk, amelyekre a szlovák rendőrség közvetlenül az események után egy nekünk írott levelében utalt" - tette hozzá.   Emlékeztetett arra, hogy amit a magyar közvélemény láthatott, az nem támasztotta alá a nagyon súlyos szlovák rendőri intézkedés indokoltságát. A magyar rendészeti tárca irányítója elképzelhetőnek mondta azt is, hogy hibázott a szlovák rendőrség. Ebben az esetben azonban - jegyezte meg - le kell vonni a következtetéseket, és garanciákat kell adni arra, hogy ilyen eset máskor nem fordulhat elő.

Magával a brüsszeli belügyminiszteri tanácskozással kapcsolatban Draskovics Tibor elmondta: napirenden szerepeltek a terrorizmus elleni uniós fellépés kérdései. E napirendi pontnak váratlan és tragikus módon kölcsönzött kiemelt jelentőséget az indiai merényletsorozat. Ez a miniszter megfogalmazása szerint "ismét rávilágított arra, hogy (a terrorizmus esetében) globális jelenségről van szó, és ha európai szinten tudunk együttműködni, az nagyobb biztonságot, jobb eredményt jelent".

Ezzel összefüggésben az egyik napirendi ponttal, a légi utasok személyes adatainak kezelésével, az ilyen adatokat nyilvántartó rendszer létrehozásának - ma még kezdeti, a megvalósítástól viszonylag távoli - tervével kapcsolatban Draskovics úgy vélekedett: érdemes végiggondolni olyan megoldásokat, amelyek szabadságunkat nem korlátozzák, biztonságunkat azonban fokozni képesek.

Brüsszelben a belügyminiszterek véglegesen és hivatalosan eldöntötték, hogy az Európai Unió és Svájc december 12-én a szárazföldi határokon, jövő év március 29-én pedig a repülőtereken is megszünteti a határellenőrzést, vagyis Svájc csatlakozik a schengeni övezethez - mondta el Draskovics.

A miniszter kitért arra is, hogy Brüsszelben vendégül látta az úgynevezett Salzburg Fórum belügyminisztereit. Ez nyolc EU-országot - Magyarországot, Ausztriát, Bulgáriát, a Cseh Köztársaságot, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát - átfogó rendészeti együttműködési fórum. A csütörtöki találkozón arról volt szó, hogy az Europolnak, az EU rendőrségi együttműködési szervezetének az élére rövidesen új főigazgatót választanak. A magyar jelölt Bánfi Ferenc tábornok, aki az előzetes felmérések szerint széles körű támogatást élvez - közölte Draskovics. Mint hozzátette, a Salzburg Fórum tagországainak többsége szerint Bánfi a legalkalmasabb - és mindenki szerint igen alkalmas - jelölt. Egy angol jelölttel van szoros versenyben, és döntés a jövő februári EU-belügyminiszteri tanácsülésen várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.