„Az isten szerelmére, nyisd ki az ajtót!" - ezt kiabálta a pilóta

„Az isten szerelmére, nyisd ki az ajtót!" – kiabálta többször Patrick Sondheimer a Germanwings repülőgép kapitánya Andreas Lubitz másodpilótának, aki nem volt hajlandó kinyitni a pilótafülke ajtaját, és a halálba repítette a német gépet, százötven emberrel a fedélzetén. A fekete doboz felvételén az utolsó hangok az utasok sikolyai voltak.

A Germanwings Barcelónából Düsseldorfba tartó járatának kapitánya többször felszólította Andreas Lubitzot, hogy nyissa ki a pilótafülke ajtaját – derül ki a kedden lezuhant gép roncsai között megtalált hangfelvételből.

Daily Mail a német Bild lapra hivatkozva azt írja, hogy Patrick Sondheimer a gép indulásakor bocsánatot kért az utasoktól a késés miatt, majd a következő percekben a másodpilótával beszélgetett. Andreas Lubitz azt mondja a kapitánynak, hogy bármikor kimehet a mosdóba, megjegyezve, hogy Barcelonában nem ment ki elvégezni a dolgát.

Fél tizenegy előtt, amikor a repülőgép elérte a 38 ezer láb magasságot, a kapitány megkéri Lubitzot, hogy készüljön a landoláshoz Düsseldorfban. A francia ügyészek szerint ekkor a másodpilóta szűkszavúan válaszolt, csak annyit mondott: „remélhetőleg" és „majd meglátjuk."

Az ellenőrzéseket követően Lubitz szól a pilótának, hogy most már kimehet a mosdóba. Két perccel ezután Sondheimer azt mondta, „átveheted," majd ezután hallatszik, ahogy a pilótafülke ajtaja bezárul. A repülőgép ezután ereszkedni kezd.

Fél tizenegy után a légiirányítók megpróbáltak kapcsolatba lépni a repülőgéppel, de nem sikerült. A süllyedést jelző riasztási jel ekkor hallatszik a hangfelvételen.

Nem sokkal később egy hangos dörömbölést hallani, mintha valaki próbálna betörni a pilótafülkébe, majd Sondheimer azt kiáltja: „Az isten szerelmére, nyisd ki az ajtót!" A háttérben az utasok sikoltozását lehet hallani.

Ezt követően valaki fémes tárggyal dörömböl az pilótafülke ajtaján. A francia ügyészség szerint a pilóta valószínűleg próbálta felfeszíteni a fülke ajtaját. A Bild korábban azt írta, hogy Sondheimer egy fejszével próbálta kinyitni az ajtót, de ezt cáfolandó, hogy az egyetlen ilyen eszköz a pilótafülkében található.

Mindenkit a halálba akart rántani

Andreas Lubitz szándékosan kizárta kollégáit a pilótafülkéből. Az Airbus 320 típusú repülőgépeken vészhelyzet esetén ugyanis a kapitány vagy a légiutas-kísérő egy kód segítségével ki tudja nyitni a fülke ajtaját az utastérből. A kód beírása után a pilótafülkében tartózkodónak 30 másodperce van arra, hogy zárja az ajtókat. A lezuhant német gép másodpilótája valószínűleg több alkalommal is visszautasította a beléptetést.

A repülőgép ekkor még hétezer lábbal a föld felett járt. Sondheimer ezután újra kiabál: „Nyisd ki a rohadt ajtót!" Bár a másodpilóta légzését hallani lehet a felvételen, nem válaszol semmit.

A gép 10:40-kor éri el az Alpokat. A fekete doboz hangfelvételén utoljára az utasok sikolyát hallani.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.