Már nem két forint a világ legolcsóbb benzinje

Húsz éve nem emelték a benzinárakat Venezuelában, ott, ahol a világon a legolcsóbb az üzemanyag. A csőd szélén álló gazdaságban most 2 forintról 166 forintnak megfelelő bolívarra emelik a literenkénti árakat. Az elnök szerint aggodalomra semmi ok, továbbra is a venezuelai lesz a világ legolcsóbb üzemanyaga.

A benzinár drasztikus emeléséről döntött Nicolás Maduro venezuelai elnök, miután vészesen kiürült a kormánykassza. A világ legnagyobb olajkészletével rendelkező latin-amerikai ország gazdasága jó ideje csődközeli állapotban van, ám a helyzetet súlyosbította, hogy felment az olaj világpiaci ára. A venezuelai export 95 százalékát az olajkereskedelem adja.

Akármilyen rosszul ment is a gazdaság, a benzinár mostanáig érinthetetlen volt. Az egekbe szökő infláció miatt jó ideje hiányoznak alapvető élelmiszerek a polcokról, a feketepiacon pedig csak csillagászati áron lehet őket beszerezni. A chávista kormány toldozta-foldozta a gazdaságot, ám csütörtökön drasztikus döntést hozott: megemelte a benzin árát. Az elmúlt húsz évben 2 forintnak megfelelő bolívarba került egy liter prémium üzemanyag, ezt mostantól 166 forintnak megfelelő bolívarba kerül majd (a rosszabb minőségűt most emelik 2 forintra). A BBC szerint Maduroék abban bíznak, hogy ezzel 800 millió dollárt tudnak majd spórolni éves szinten.

A benzin árát nemcsak a hatalmas olajkészlet miatt sikerült ennyire lent tartani, hanem azért is, mert az állam szubvencionálta ezt a szektort, tovább súlyosbítva a gazdasági válságot. 

Legutóbb 1989-ben emelték jelentősen a benzin és az élelmiszerek árát, akkor halálos áldozatokat követelő országos tüntetések követték az intézkedést. Szakértők szerint ez az elégedetlenségi hullám ágyazott meg a később hatalomra kerülő Hugo Cháveznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.