Donyeckben támadás érte az EBESZ megfigyelőit

Két ízben is tűz alá került vasárnap az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hatfős megfigyelői csoportja Donyecknél az ukrán kormány és a kelet-ukrajnai szeparatista erők közti tűzszünet ellenére – jelentett be az EBESZ egyik szóvivője hétfőn.

Az incidensben a megfigyelők két járműve is megrongálódott, ám személyi sérülés nem történt. A Reuters által ismertetett közlés szerint a gránáttámadás először az egyik donyecki piacnál érte a megfigyelőket szállító konvojt. Majd miután egy másik helyszínre érkeztek, ott is robbant egy gránát, ezért el kellett hagyniuk a helyszínt. – A hat kollégánk szerencsésen visszaérkezett a bázisra, de mindkét megkülönböztetett feliratú járművünk megrongálódott – közölte Michael Bociurkiw. „Nagyon komolynak tartjuk az incidenst, ez az első eset, hogy tüzet nyitottak a járműveinkre" – mondta a szóvivő. Bociurkiw nem nyilatkozott arról, hogy ki lehetett a felelős a támadásért.

Az EBESZ szóvivője szerint autóik mintegy 200 méterre voltak a gránát becsapódásától - írja az AP hírügynökség.

A donyecki városi tanács hétfői közlése szerint hatan meghaltak és további 15-en megsebesültek a felkelők kezén lévő két északi részt ért vasárnapi tüzérségi támadás során. Lövések értek hivatali épületeket és lakóházakat is.

 

Szeptember 5-én állapodtak meg a kelet-ukrajnai tűzszünetben az ukránok, az oroszok, a Moszkva-barát szeparatisták és az EBESZ képviselői. Az időszakos incidensek ellenére a tűzszünetet egyelőre lényegében betartják, igaz szombaton heves tűzpárbaj tört ki a donyecki repülőtérnél, amely az ukrán kormányerők kezén van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.