„Hogyan élhetünk itt, mikor egyesével megölnek bennünket?”

Hétfőn legalább egy ember vesztette életét, mikor Donyeck központjában lövedék csapódott egy kétemeletes házba. Az áldozat vére tócsát képzett az épület előtt, melynek tetejét nagyrészt megsemmisítette a robbanás. „Hogy megyünk így dolgozni? Hogyan élhetünk itt, mikor egyesével megölnek bennünket?” – fakadt ki az egyik szemtanú a Reutersnek.
A donyecki helyi hatóságok szerint a hétvégén összesen 15 civil halt meg, mikor a szeparatisták által ellenőrzött lakossági övezetre lőttek.

A kijevi hadsereg állítja, az elmúlt 24 órában a szeparatista erők több mint száz, rakétákkal, lövedékekkel és tankokkal végrehajtott támadást intéztek az ukrán állások és lakossági területek ellen. A támadásokban „Ukrajna öt szolgálati személyt vesztett, 29-en megsebesültek” – mondta a katonai szóvivő, Vjacseszlav Szelezinov hétfő reggel.

Donyecktől északkeletre is folynak a harcok. Az orosz lázadók két hete folyamatosan támadják Debalceve városát, hogy kiszorítsák a kormányerőket a vasúti csomópontnak számító városból. A város elfoglalásával megnyílna a közvetlen közúti és vasúti összeköttetés Luganszk és Donyeck között. A civileket autóbuszokkal telepíti ki az ukrán kormány Szlavjanszkba. Akik maradnak, azok pedig pincékben keresnek menedéket a gránátok elől.

A helyiek gyakran azt sem tudják, kik lövik őket – írja az Euronews. Ha egy időre elhallgatnak a fegyverek, az emberek előbújnak a pincékből, hogy vizet, élelmet szerezzenek, vagy elmeneküljenek. Vasárnap hét civil halt meg.

A minszki tárgyalások kudarcával egyre távolabb kerül egy újabb tűzszüneti megállapodás reménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.