Döntött az EB a biogazdálkodásról

Közös álláspontot fogadtak el az EU agrárminiszterei az új uniós biogazdálkodási rendeletről a Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi luxemburgi ülésén - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a több mint egy éve tartó uniós tárgyalások során az FM rendszeresen egyeztetett a magyarországi bioszektor képviselőivel annak érdekében, hogy az ágazat érdekeit messzemenőkig szem előtt tartó szabályozás születhessen meg.

Az Európai Bizottság a múlt év elején benyújtott eredeti tervezete számos olyan javaslatot tartalmazott, amelyek elfogadása súlyos hátrányt okozott volna a magyar biotermelőknek. A visegrádi négyek (V4) kezdeményezésére ugyanakkor, aktív magyar szerepvállalással sikerült elérni, hogy a termelőknek továbbra is lehetőségük legyen a hagyományos és a biogazdálkodás párhuzamos folytatására, megfelelő garanciális feltételek mellett.

A szaktárca véleménye szerint szintén hozzájárul a szektor dinamikus fejlődéséhez a kivételek rendszerének megtartása, valamint a hagyományos gazdálkodásról a biogazdálkodásra történő áttérésnél az átállási idő lerövidülésének lehetősége meghatározott feltételek teljesülése esetén.

A magyar delegációt vezető V. Németh Zsolt államtitkár szorgalmazta, hogy a jogszabály továbbra is biztosítson lehetőséget az éves, kötelező helyszíni ellenőrzések rendszerének megtartására - áll a közleményben. Ezt az uniós miniszterek tanácsa elfogadta, elismerve ezzel a csalások és a visszaélések elleni küzdelem fontosságát, amelyet a magyar kormány kiemelt célkitűzésként kezel.

Továbbá a most elfogadott rendeletszöveg bizonyos feltételek fennállása esetén lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy a kevésbé kockázatos gazdasági szereplők esetében csak 2,5 évente folytassák le az ellenőrzéseket. A nem engedélyezett anyagok jelenlétével kapcsolatban nem vezettek be a megengedett szintre vonatkozó küszöbértéket, összhangban a szektor magyar képviselői által megfogalmazott állásponttal.

A mostani megállapodással az uniós tárgyalások első fejezete lezárult, a rendelet hatályba lépéséhez a következő hónapokban a Tanácsnak megegyezésre kell jutnia a társ-jogalkotó Európai Parlamenttel is - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.