Dollártízezreket fialt az erbili vízumpanama

Egy konzulátusi időpont: 3-4000 ezer dollár, uniós tartózkodásra jogosító francia vízum egy kurd üzletembernek: 5-12 ezer dollár - ilyen tarifákkal dolgozhattak saját zsebre az iraki kurd autonóm régió fővárosában, az Erbilben működő francia főkonzulátus egyes korrupt alkalmazottai. Ezzel az észak-iraki keresztény menekültáradaton is nyerészkedtek, írta pénteken a párizsi Le Monde.

Az, hogy sokan Észak-Irakban ennyit is megadtak feketén az uniós vízumért, a magyar diplomácia számára is intő jel lehet: hazánk a közeljövőben készül megnyitni erbili konzulátusát. A 8,3 milliós autonóm kurd területen 1,5 millió belső menekült is meghúzza magát a délebbi területeken tomboló erőszak, így az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet pusztításai elől.

Összesen több tízezer dollárt kereshettek egyesek egy-két év alatt az erbili vízumpanamán, derül ki a Le Monde írásából. A külügyminisztérium áprilisban fordult a nyomozóhatóságokhoz korrupció gyanúja miatt. A konzuli szolgálat vezetőjét egy évre felfüggesztették, míg a lap különböző forrásai szerint két vagy három helyi, erbili alkalmazottat elbocsátottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.