Dollármilliárdos pazarlás az Afganisztánnak nyújtott amerikai segítségben

Dollármilliárdokba kerülhet az amerikai adófizetőknek az a pazarlás és csalás, amely az Afganisztán újjáépítésére szánt segélyekkel történt 2002 óta - állapította meg az újjáépítési segélyek felhasználását ellenőrző amerikai főfelügyelő.

Arnold Fields rámutatott: nem megfelelő az ellenőrzés Afganisztánban annak biztosítására, hogy az adófizetők pénzét a tervezett célnak megfelelően használják fel.

Az elmúlt nyolc év során az amerikaiak mintegy 56 milliárd dollárt pumpáltak Afganisztánba, ebből 29 milliárd dollárt a biztonsági erők létrehozására és kiképzésére, 16 milliárd dollárt pedig fejlesztési célokra költöttek el a szegény országban, ahol a várható élettartam 45 év, s a lakosságnak csak 28 százaléka tud írni-olvasni.

Amerikai elemzők az egyik legnagyobb bajnak azt tartják, hogy a hatalmas erőfeszítések nincsenek kellőképpen összehangolva. Szakértők szerint évekbe telik az alapvető szolgáltatásokat nyújtani képes, hatékony kormányzat kiépítése, ahol a korrupció és a működő igazságügyi rendszer hiánya sok falu lakóit hajtotta a tálibok karjaiba.

Jelentős az amerikai újjáépítési tevékenység az egyre nagyobb külső támogatásban, amelyben adományozó országok tucatjai és segélyszervezetek százai vesznek részt.

Fields SIGAR nevű hivatala egy ősszel közzétett jelentésben a segélyezésben részt vevő ügynökségek és vállalkozók "zavaros labirintusáról" írt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.