Dollármilliárdokat költ repülőgépekre Irán

Irán 25 milliárd dollárért vásárol utasszállító repülőgépeket az Airbus konzorciumtól. Ennyi a listaára annak a 118 gépnek, amelynek beszerzéséről csütörtökön, Hasszán Rohani iráni államfő franciaországi látogatása alatt írtak alá megállapodást. Ez az egyik legnagyobb üzlet, amit azóta kötöttek, hogy két évtized múltán feloldották a Teheránt sújtó nyugati szankciókat.
A rendelés 73 széles- és 45 keskenytörzsű gépre, köztük 12 A380 óriás-utasszállítóra vonatkozik. Teljesítése ugyanakkor attól is függ, hogy megkapják-e hozzá az amerikai exportengedélyt, mert a gépek alkatrészeinek több mint 10 százaléka az Egyesült Államokban készül. Az együttműködés a tervek szerint a pilóták és a földi személyzet kiképzésére is kiterjed.

Irán az Airbus nagy riválisától, az amerikai Boeingtól is vásárolni akar. Polgári légiflottája ugyanis 140, átlagosan húszéves, jelentős részben leállításra érett gépből áll, és – mint Abbász Ahundi közlekedési miniszter elmondta – mintegy négyszáz közepes és nagy hatótávolságú, valamint száz rövidebb utakra képes repülőgépre lesz szüksége a következő években.

Az Iran Air nemzeti légitársaság jelenleg heti három járatot üzemeltet Amszterdamba, Londonba és Párizsba, de felújítaná a harminc éve leállított közvetlen légi kapcsolatot az Egyesült Államokkal is, miközben több európai légitársaság, így az Air France és a KLMis arra készül, hogy járatokat indít Iránba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.