Dől a portugál dominó is

Elutasították szerdán a portugál parlamentben a kisebbségben kormányzó szocialisták megszorító csomagját. José Sócratés miniszterelnök ígéretéhez híven lemondott, Portugália pedig Görögország és Írország után a harmadik lehet a külföldi hitelre szoruló országok sorában.

Nem kapta meg portugál parlamenttől a szükséges támogatást a kormány gazdasági mentőcsomagja, a törvényhozás ma este leszavazta az előterjesztést. José Sócrates napok óta azzal fenyegetőzött, hogy lemond, ha az ellenzék nem adja áldását a 2013-ig szóló megszorítási csomagra, az úgynevezett stabilitási és növekedési programra, amely az állami kiadások lefaragása mellett újabb adóemeléseket és a nyugdíjak csökkentését is tartalmazza. A megszorító csomag mellett csak a kisebbségben kormányzó szocialista képviselők szavaztak, a jobbközép ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták elutasították. Sócratés még szerda éjjel konzultált a helyzetről Anibal Cavaco Silva államfővel, és ígéretéhez híven benyújtotta lemondását.

Tizenegy hónap alatt ez már a negyedik csomag volt, amellyel a kormány megpróbálta elkerülni a pénzügyi csődöt. Fernando Teixeira dos Santos pénzügyminiszter szerdán a parlamentben azzal érvelt, hogy a csomag elutasításnak katasztrofális következményei lennének, mert a pénzügypiaci feltételek tovább romlanának. Portugáliának nem marad más választása, mint Görögország és Írország útjára lépni, azaz külföldi kölcsönhöz folyamodni még a mostaninál is szigorúbb megszorítások árán. A csomag bukásával erre valószínűleg sor is kerül. A brit Telegraph által közölt becslés szerint a hitel összege 950 milliótól akár 4,2 milliárd euróig is terjedhet.

A 2009 őszi választások óta – amikor Sócrates második terminusára kapott felhatalmazást – a szocialisták kisebbségben kormányoznak. A megszorítási csomagokat kezdetben támogatta a fő ellenzéki erő, a jobb-közép szociáldemokraták. Ám az utóbbi hetekben politikai útra terelték az ügyet a kormányt hibáztatva a helyzet rosszabbodásáért. A közvélemény-kutatások szerint az időpont kedvező a szociáldemokratáknak, ha most tartanak előrehozott választásokat.

A 230 tagú lisszaboni törvényhozásban Sócrates szocialistáinak 97 képviselője van, ám 116 voksra lett volna szükségük, hogy a megszorítási csomag keresztülmenjen. Ebben a kérdésben végképp nem számíthatott a kommunisták vagy a Baloldali Blokk támogatására. A legutóbbi két hétvégén nagyszabású demonstrációk voltak a tervezett takarékossági intézkedések ellen, tegnap pedig a főváros környéki helyérdekű vasutak vezetői sztrájkoltak, hatalmas közlekedési dugót okozva Lisszabonban.

A miniszterelnök lemondása esetén az államfő kezdeményezheti a parlamenti pártok „egységkormányát”, ha ezt elutasítják, akkor leghamarabb 55 nap múlva lehet általános választásokat tartani. Az addig funkcionáló ügyvezető kormánynak viszont meg van kötve a keze.

Jose Socrates a parlament mai ülésén
Portugal's Prime Minister Jose Socrates gestures in his seat during a parliament session in Lisbon March 23, 2011. Portugal's parliament is expected to reject government austerity measures on Wednesday, setting the stage for the possible collapse of the minority Socialist administration a day before a European summit. REUTERS/Rafael Marchante (PORTUGAL - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.