Doktori hallgató volt a denveri ámokfutó

Egész éjszaka virrasztanak Aurora városában, ahol tegnap egy gázmaszkos fegyveres tizenkét embert ölt meg a legújabb Batman-film vetítésén. A haját vörösre festő támadó állítólag Jokernek, Batman ellenségének tartotta magát. Egyébként csendes fiúnak ismerték, a coloradói egyetem doktori programjának hallgatója volt.

Rögtön a tragédia után több száz gyászoló gyűlt össze Aurora városában, gyertyákat és virágokat helyeztek el a mozi előtti pázsiton. Barack Obama amerikai elnök elrendelte, a gyász jeléül mindenütt eresszék félárbocra a zászlókat.

Gyászolók a coloradói Aurorában az esti virrasztáson vesznek részt az ámokfutás másnapján
People grieve during a vigil for victims behind the theater where a gunman opened fire on moviegoers in Aurora, Colorado July 20, 2012. A total of 71 people were shot in Friday's rampage at the Denver-area movie theater that has left 12 people dead, the local police chief said. The suspect, identified by police as James Eagan Holmes, 24, also booby-trapped his Aurora apartment with sophisticated explosives, creating a hazard for law-enforcement and bomb squad officers who swarmed to the scene. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW)

A gázmaszkos, golyóálló mellényt viselő férfi tegnap először könnygázgránátokat robbantott a mozi egyik termében, majd találomra megkezdte a lövöldözést "A sötét lovag – Felemelkedés" című legújabb Batman-film premierjén, Denver külvárosában. A férfinak állítólag volt jegye, de egy telefonhívásra hivatkozva kiment a moziból. Felfegyverkezve tért vissza: a könnygázgránátokon kívül egy géppisztoly, egy vadászpuska és két pisztoly is volt nála. A szemtanúk szerint a férfi haja vörösre volt festve, és utalt arra, hogy ő Joker, Batman legnagyobb ellensége. A mozinézők közül sokan azt mondták, először azt hitték, a gáz és a lövések csak speciális effektek. Többen akkor jöttek rá, hogy nagy a baj, mikor a közelükben ülőt lelőtte a támadó.

A támadásban tizenketten meghaltak, 58-an megsérültek. Közülük harmincat kórházban ápolnak, tizenegy sérült kritikus állapotban van. A tragédia után Párizsban elhalasztották a film vetítését, a többi moziban pedig megszigorították a biztonsági intézkedéseket. A film rendezője, Christopher Nolan is kiadott egy közleményt:– A mozi az otthonom. Szörnyű érzés számomra, hogy egy ilyen barbár ember megsérti ezt az ártatlan helyet.

A tettest már a mozi parkolójában elkapták. A 24 éves James Holmes elfogásakor utalt arra, hogy a lakásán robbanószer van. A rendőrség azonnal a helyszínre érkezett. A férfi igazat mondott, lakása tele volt különféle szerkezetekkel. Ezek hatástalanítását végül is éjszaka nem kezdték meg, a szövetségi szakértők megérkezésére várnak. Dan Oates helyi rendőrfőnök elmondta, még sosem látott olyan robbanószerkezeteket, mint amilyeneket ott találtak. Nem is tudták hirtelen, hogyan lépjenek be a lakásba, minden tele volt drótokkal, lőszerekkel és folyékony anyagokkal.

A denveri ámokfutó olyan alaposan aláaknázta a lakását, hogy nem lehet biztonságosan hatástalanítani a robbanószerkezeteket, ezért rendőrségi források szerint fölrobbantják azokat. Azt tervezik, hogy egy robot segítségével hozzák működésbe a pokolgépeket. Az ellenőrzött robbantás miatt lezárják a környező utcákat. A környéken lakókat már korábban kiköltöztették.

Az ámokfutó gyilkos, James Holmes állítólag úgy időzítette a hifijét, hogy az hangos zenét kezdjen játszani az éjszaka közepén. Arra számított, hogy a zajra összecsődül a szomszédság, és kihívják a rendőrséget, amely behatol a lakásba. Ekkor léptek volna működésbe a robbanószerkezetek.

A támadás után azonnal megkezdődött a vita a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorításáról. Holmes ugyanis összes fegyverét és a lőszereket is legálisan vásárolta az elmúlt pár hónapban.

A hatóságok kizárták, hogy a támadás terrorista akció lett volna, de egyelőre egyéb indokot sem találtak, a férfinak priusza sincsen. Holmes a szomszédok szerint zárkózott volt, nem tudtak róla semmit, mert nem beszélt senkivel. Családját ismerték, állítólag nagyon kedves emberek, ismerőseik elképzelni sem tudják, hogyan követhetett el a fiatalember ilyesmit. Hasonlóan nyilatkozott a coloradói egyetem egyik diákja, aki nemrég együtt kutatott Holmesszal. A férfinak kimagasló egyetemi eredményei voltak, ösztöndíjat is kapott. A coloradói egyetem ideggyógyászattal foglalkozó doktori programjának hallgatója volt. Akadémiai előmenetelt jósoltak neki, egy idő után azonban egyre rosszabb eredményei lettek, és tavasszal úgy döntött, otthagyja a doktori képzést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.