Doktor Halálból Tarek bácsi lett

Kairóban bujkált és ott végzett a rák Aribert Heimmel, az első számú körözött náci háborús bűnössel egy amerikai-német oknyomozó riport szerint. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója kétségbe vonja a Heim haláláról szóló értesüléseket.

Kegyetlensége miatt csak „Doktor Halálként” emlegették, mások pedig a „mauthauseni hóhérként” emlékeznek Aribert Ferdinand Heimre. A körözött náci háborús bűnösök „listavezetője” azonban 1992 óta halott. Az osztrák származású orvos több évtizeden át Kairóban bujkált, a Tarek Farid Huszein álnevet használta és áttért az iszlámra is - állítja közös oknyomozó riportjában a The New York Times amerikai napilap és a ZDF német közszolgálati csatorna.

Archív képek Aribert Heimről
Archív képek Aribert Heimről

A ZDF-en csütörtök este sugárzott riportfilmben megszólalt Heim fia, Rüdiger Heim is, aki elmondta: a kilencvenes évek elején több hónapot töltött Kairóban, ápolta gyógyíthatatlanul beteg, végül bélrákban elhunyt apját. Rüdiger Heim elismerte, hogy már 1975-ben találkoztak az egyiptomi fővárosban. Állította: apját többször szembesítette náci múltjával, a sachsenhauseni. A buchenwaldi, majd a mauthauseni koncentrációs táborok egykori orvosa azonban mindent tagadott.


Kísérletek miatt, de pusztán szadizmusból is gyilkolt

Az 1914-ben a steimermarki Bad Radkersburgban (magyarul Regedén) született Heim 1935-ben lépett be az Ausztriában akkor még betiltott NSDAP-ba, illetve a náci párt félkatonai szervezetébe, az SA-ba. A fiatal doktor öt évvel később önként jelentkezett az SS-be. A koncentrációs táborokban végrehajtott műtétek során a szívbe adott injekciókkal kínozta áldozatait, elsősorban zsidókat. A hol állítólagos kísérletek miatt, hol tisztán szadizmusból elkövetett rémtettekkel több száz gyilkolt meg.

Az amerikai fogságot és a felelősségre vonást megúszta, és Baden-Württembergben telepedett le, ahol orvosként dolgozott. Végül 1961-ben emeltek vádat ellene, Heim ekkor azonban nyomtalanul eltűnt. Sokáig azt hitték, hogy más ex-nácikhoz hasonlóan Dél-Amerikában bujkál, Heim azonban Franciaországon, Spanyolországon és Marokkón át Egyiptomba menekült.

Egykori kairói szállodai szobájában az amerikai és német riporterek több mint száz iratot, számlakivonatot, orvosi leletet és fényképet találtak, amelyek bizonyítják, hogy Tarek Farid Huszein azonos volt Heimmel. Múltját helybeli ismerősei előtt is tagadta, bár azt többen sejtették a gyerekek által Tarek bácsinak hívott, cukorgát osztogató hórihorgas németről, hogy a „zsidókkal gyűlt meg a baja”. Pénzhez testvérétől jutott, aki egy berlini ingatlan kiadásából befolyó összegeket utalta át neki.

A Heim után hivatalosan nyomozó tartományi bűnügyi hivatal azt közölte: ellenőrzik az információkat, és mindenképpen meg akarják találni „Doktor Halál” holttestét.

Zuroff kételkedik

A náci háborús bűnösöket az „Utolsó esély” akció keretében felkutató jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója, Efraim Zuroff komolyan kétségbe vonja az Aribert Heim haláláról szóló értesüléseket - jelentette a Reuters.

- Az biztos, hogy élt Egyiptomban. A kérdés az, hogy el is hunyt-e. Kételkedünk benne - mondta Zuroff. - Nincs se sír, se holttest. Nem tudunk DNS-vizsgálatot csinálni - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.