Jelentse fel a dohányzókat!

Háborognak a dohányosok és az étteremtulajdonosok Spanyolországban. Miért pont a válság közepén kell kitiltani a füstölést bárokból?

Január másodikán éjfélkor lépett életbe Európa legszigorúbb dohányzásellenes jogszabálya - Spanyolországban. Azért nem az év első napján, hogy a szilvesztert még mindenki nyugodtan füstölgéssel tölthesse. Azt persze egyelőre nem tudni, hogy az új törvényt mennyire fogják betartani. Az előző jogszabály alól például elegánsan kibújtak azzal, hogy a kávézók, éttermek ajtára kibiggyesztették: itt szabad dohányozni.

Ennek a világnak azonban elvileg vége. Mostantól egyetlen zárt közterületen, illetve iskolák, kórházak, játszóterek közelében sem lehet dohányozni. A bírság 30 eurótól akár 600 ezer euróiog terjedhet, a spanyol egészségügyi miniszter pedig máris mindenkit arra buzdított, hogy a törvényszegőket nyugodtan jelentse csak fel. Elvégre a spanyol lakosság 70 százaléka nem dohányzik, őket kell védeni.

A spanyol vendéglátóipari sszövetség viszont attól tart, hogy a törvény 350 ezer állást szüntethet meg, és már amúgy is 20 százalékos a munkanélküliség az országban. A spanyolok inkább otthon kávéznak majd, ahol nyugodtan pöfékelhetnek, mintsem lemenjenek a megszokott bárjukba, és aztán az ajtó előtt dohányozzanak. A spanyol gazdaságkutató intézet szerint a fogyasztás 10 százalékkal eshet vissza a vendéglátóiparban, ami nem elhanyagolható, elvégre a szektor a GDP 7 százalékát adja.

Madridi kórház előtt dohányzik egy férfi - 2011-től (itt is) tilos
A man smokes a cigarette near an entrance to a hospital in Madrid January 1, 2011. A new Spanish anti-smoking law will take effect on January 2 that will prohibit smoking in all enclosed spaces as well outside hospitals, at playgrounds and schools. The Spanish Socialist government wants to put the country in line with the European Union's strictest anti-smoking nations.The sign reads "Forbidden to smoke in the hospital". REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: POLITICS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.