Nem vette komolyan a Charlie Hebdo merénylőjét a titkosszolgálat

A francia titkosszolgálatok súlyos hibákat követtek el a Charlie Hebdo szerkesztősége és a kóser üzlet elleni terrortámadás előtt. Brüsszelben biztonsági intézkedésekről tárgyaltak az Európai Unió külügyminiszterei.

A francia hatóságok 2013 novemberében megkönnyebbülten befejezték Chérif Kouachi megfigyelését, amikor a férfi hamis divatcikkeket kezdett árulni. Mostanra azonban kiderült, hogy a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni, tizenkét áldozatot követelő terrortámadás egyik elkövetője éppen a csencseléssel keresett pénzből készítette elő az akciót. Erről a nyomozáshoz közeli forrásból értesült az amerikai CNN televízió. A titkosszolgálat több más hibát is elkövetett: nem adta tovább időben a hozzá eljutott információkat, és nem vette észre, hogy Chérif és Said nevű testvére 2011-ben Omán érintésével Jemenbe utazott, miközben Chérif útlevelét már korábban bevonták.

Katona őrzi az EU-külügyminiszterek tanácskozásának helyszínét Brüsszelben
Katona őrzi az EU-külügyminiszterek tanácskozásának helyszínét Brüsszelben
Yves Herman / Reuters

A párizsi nyomozás új fejleménye, hogy két ismeretlen személy DNS-ét találták meg a kóser bolti gyilkos, Amedy Coulibaly fegyverének tárán és autóján. A genetikai nyomok alapján most azokat keresik, akiknek közük lehetett a terrorcselekményhez.

Belgiumban kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, mi köze volt a két agyonlőtt terroristához a múlt heti rendőrségi akcióban elfogott harmadik személynek. Marouane El Bali az ügyvédje szerint teljesen véletlenül volt a gyanúsítottak lakásán, csak egy pár tornacipőt vitt el egyiküknek. Életét annak köszönheti, hogy a lövöldözés kezdetén kiugrott az ablakon, miközben két ismerőse fegyvert ragadott, és szembeszállt a kommandósokkal. Rajta kívül öt belga állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy köze volt a Verviers-ben felszámolt terroristacsoporthoz, amely rendőrök elleni merényletekre készült. Belgium tegnap kérte annak a 33 éves, terrorizmussal gyanúsított algériai férfinak a kiadatását, akit vasárnap Görögországban vettek őrizetbe.

Az Európai Unió 28 tagállamának külügyminiszterei Brüsszelben tanácskoztak hétfőn a terrorizmus elleni fellépés leghatékonyabb eszközeiről. Január végén a belügyminiszterek, február 12-én a kormányfők találkoznak a témában. Federica Mogherini, az unió külügyi főképviselője azt mondta, hogy széles körű terrorellenes szövetség kialakítását kezdeményezik a muzulmán országokkal. Belső intézkedésként megvizsgálják a válságövezetekből hazatérő radikális iszlamisták azonosításának és fogadásának feltételeit, az utas- és telefonlisták megosztását.

A tanácskozáson részt vett az Arab Liga főtitkára is. Nabil al-Arabi szerint a világ minden országa szenved a terrorizmustól, ez nem csupán katonai vagy biztonsági kérdés, hanem kiterjed az intellektuális és kulturális területre, a médiára és a vallásra is. Ugyanakkor kijelentette, hogy az arab országoknak kezd elegük lenni az emberi jogi gyakorlatukat érő nyugati bírálatokból.

Ausztráliában közben új megoldásokon gondolkodnak: az erőszakos szélsőségesség elleni központot hoznak létre, ahol szociális szakemberek és pszichológusok próbálják feltárni a fiatalok radikalizálódásának okait, és segítenek nekik a társadalomba való visszatérésben. Ehhez persze az eddiginél több pénzre lesz szükség. A központ egyik kezdeményezője, Clarke Jones egyetemi professzor szerint 2015 a terrorizmus éve lesz. Ám a terrorizmus is változik, és ma már nem olyan, mint akár tizenkét hónappal ezelőtt. Megnőtt a kis csoportok, a „magányos farkasok” által elkövetett támadások veszélye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.