Diszkriminálják a külföldi AIDS-eseket Magyarországon?

Az ingyen terjesztett Metro napilap dán kiadása szerint Magyarországról már több HIV-pozitív dán turistát kiutasítottak – a Külügyminisztérium pénteken cáfolta az állítást.

Az APA osztrák hírügynökség a hír nyomán megkérdezte egy európai AIDS-segélyszervezet dán elnökét, Henrik Arildsent, aki megerősítette, hogy Magyarországról turistákat, diákokat vagy munkakeresőket is kiutasítottak, miután pozitív volt az AIDS-tesztjük. Arildsen cáfolta ugyan a Metro értesülését, hogy a dán AIDS-esek segélyszervezete Brüsszelnél akarná bepanaszolni Magyarországot, de úgy fogalmazott, hogy „megpróbálunk nyomást  gyakorolni az Európai Unióra. Muszáj lesz Magyarország fejére  koppintani”, hogy a többi kelet-európai országgal együtt megváltoztassa az AIDS-fertőzöttekre vonatkozó „ostoba és diszkrimináló” törvényeit.

A www.hivtravel.org honlap szerint 2008-ban Magyarországon kívül  nyolc EU tagállam korlátozta az AIDS betegeket: Bulgária, Németország (Bajorország, Brandenburg és Szászország), Görögország,  Ciprus, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia.

Mátrai Zsuzsanna, a külügyminisztérium szóvivője az MTI  kérdésére cáfolta, hogy az Európai Gazdasági Térség országaiból (az  EU tagállamok mellett Norvégia, Izland és Liechtenstein) beutazó  turistát kiutasítottak volna, hiszen ezt csak bírósági végzéssel  lehet megtenni.

– Más a helyzet a munkavállalás vagy bevándorlás céljából  hosszabb időre szóló tartózkodási engedélyért folyamodók esetében. Nekik nyilatkozniuk kell, hogy szenvednek-e fertőző betegségben,  például kolerában, tbc-ben vagy AIDS-ben. Pozitív válasz esetén minden országnak saját joga, hogy mérlegelje, engedélyezi-e a  beutazást, de még akkor sem kerül sor automatikusan az engedély megtagadására – mondta el a külügyminisztérium szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.