Díszdoktor lett Oxfordban a Lady

Ritka megbecsülésben volt része a napokban a szigetországban a burmai ellenzék vezetőjének, Aung Szan Szú Kjinek.

A huszonnégy éve első európai körútján tartózkodó Nobel-békedíjas megkapta az oxfordi egyetem tiszteletbeli polgári jogi diplomáját. A 67 éves politikus életét tavaly The Lady címmel filmdráma örökítette meg. A hatvanas években végezte el, a lehető legszerényebb eredménnyel, az oxfordi egyetemet, majd a nyolcvanas években visszavonultan élt itt Michael Aris, az ázsiai, főleg tibeti kultúra és történelem kutatója feleségeként, és nevelte két fiúgyermeküket, Alexandert és Kimet.

Az elnyomó rangúni rezsim azonban másként gondolta, és a következő huszonkét évet hol börtönben, hol házi őrizetben töltötte. Az 1999-ben prosztatarákban elhunyt Arist soha nem látta viszont. Tiszteletbeli diplomája átvétele alkalmából kivételes megtiszteltetésként beszédet mondhatott a ceremónián, melyen nemcsak oxfordi emlékeiről nosztalgiázott, hanem a realitások felismeréseként szólt a Burma előtt tornyosuló gazdasági, politikai és társadalmi kihívásokról is.

Szú Kji csütörtök délelőtt William Hague külügyminiszterrel találkozott. Többek között arról esett szó, hogyan tudna hozzájárulni az Egyesült Királyság Burma gazdasági fejlődéséhez, a demokratikus és törvényes keretek megszilárdításához. A brit kormányfő is fogadta a karizmatikus vendéget. A két ország között a jeget David Cameron törte meg tavaszi rangúni útja alkalmából, melynek során a délkelet-ázsiai országba irányuló brit befektetések reményét is felvillantotta.

A látogatás ceremoniális fénypontjaira a Clarence Houseban, Károly walesi herceg rezidenciáján, majd délután az 1097-ben épült, a demokrácia fellegváraként számon tartott Westminster Hallban, a parlament legrégebbi szárnyában került sor, ahol a burmai politikus felszólalt a két ház együttes ülésén.

A meghívás privilégiuma az utóbbi években csak a gyémántjubileumát ünneplő II. Erzsébetnek, Barack Obamának és XVI. Benedeknek jutott ki. A történelmi, humoros elemeket is tartalmazó, többek között az esős, hűvös időjárásra panaszkodó beszédben a Cameron által a bátorság és remény példaképének nevezett burmai politikus demokratikus tapasztalatai megosztását kérte a szigetországtól, különösen annak fényében, hogy hazájában még nem olyan átlátható a törvényhozás, mint az elvárható lenne.
    


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.