Disszidáltak vagy elrabolták őket?

Dél-Korea visszautasította Észak-Korea kérését, hogy találkozhassanak azzal a két észak-koreai halásszal, akiknek a hajója a Japán-tenger dél-koreai felségterületére sodródott.

A három észak koreai halászt szombaton találták meg, Észak-Korea keleti partjaitól érkezhettek – mondta a dél-koreai Egységesítési Minisztérium. Ketten délen maradtak volna, egyikük viszont haza szeretett volna menni. Őt visszaküldték Panmunjomon – a demilitarizált övezet közepén lévő falun - keresztül Észak-Koreába. A másik két halászt nagy valószínűséggel Dél-Korea vesztegetések tárgyaiként fogja használni – írja a CNN.

Kedden Észak-Korea üzent, hogy találkozni szeretne a másik két halásszal is. A kommunista ország üzenetében azt írta, hogy ha visszautasítják igényüket, akkor az esetet emberrablásként fogják fel és határozott fellépéseket tesznek majd. A kérést dél-koreai hivatalnokok hivatalosan is visszautasították, mondván, hogy az nem helyénvaló, mert a két halász disszidálni akart.

A Dél-Koreába menekült észak-koreaiaknak vizsgálatokon kell részt venniük, majd egy Hanavon nevű átnevelő létesítményben tanulják, hogy hogyan éljenek a dél-koreai társadalomban és kultúrában. A hathónapos program után az új élethez 24 ezer dollárig terjedő letelepedési összeget is kapnak.

2013-ban több mint 1500 észak-koreairól tudnak, aki délre szökött, összesen pedig több mint 26 ezer disszidensről vannak adatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.