Diplomatát öltek Maliban az iszlamisták

Az algériai diplomatákat öt hónapja ejtették túszul. Az alkonzult azért ölték meg, mert Algéria nem engedte el három fogságban lévő tagjukat.

A Mozgalom az Egységért és Dzsihád Nyugat-Afrikában (Mujao) nevű fegyveres iszlamista csoport azért végezte ki Tahar Touatit alkonzult, mert Algéria állítólag nem tett eleget követelésüknek. Az iszlamisták augusztus 24-én küldték meg ultimátumukat Algériának, mely szerint megbosszulják, ha nem engedik szabadon öt napon belül három fogságban lévő tagjukat.

A Gaóban lévő algériai konzulátust áprilisban rohanták le az iszlamisták, akkor ejtették túszul a hét diplomatát. Az algériai hatóságok egyelőre annyit fűztek a történtekhez, megpróbálják kivizsgálni, igaz-e a csoport állítása.

Mali északi részét a bamakói katonai puccsot kihasználva márciusban foglalták el a függetlenségükért küzdő tuaregek, a terület felett azonban gyorsan átvették az irányítást az iszlamista csoportok. Közülük állítólag néhányan kapcsolatban állnak az Észak-Afrikában működő maghrebi al-Kaidával is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.