Diplomatasztrájk miatt halasztják Balog izraeli útját

Nem szabad, hogy az iráni választásokról érkező hírek megtévesszék a közvéleményt. Izrael álláspontja szerint csak az jelentene valódi változást, ha Irán felhagyna az urándúsítással – mondta el egy sajtóbeszélgetésen Izrael budapesti nagykövete.

Ilan Mor szerint Teherán keze benne van a térség minden véres válságában, elsősorban Szíriában, ahol már százezernél több az áldozat. Óvott attól is, hogy a felkelőknek fegyvert juttassanak, mert az óhatatlanul az al-Kaida felfegyverzését jelentené. Úgy véli, Libanon is a polgárháború küszöbén áll. Azt is elmondta: az izraeli kormány szilárdan elkötelezte magát a kétállamos megoldás mellett. Egy független, demokratikus és demilitarizált palesztin állammal akar jószomszédi viszonyt.

Mindeközben sztrájkra készülnek az izraeli diplomaták, ezért Balog Zoltán EMMI-miniszter izraeli útját elhalasztották – tudtuk meg a nagykövettől. Az akció a külügyi alkalmazottak siralmas munkakörülményeire és bérére kívánja felhívni a figyelmet. A budapesti képviselet nem zárt be, de a konzulátus nem működik. Tekintettel a turistaforgalomra és a közelgő Sziget Fesztiválra, ennek is lehet jelentősége, például ha elveszett útlevelet kell pótolni.

Ám Ilan Mor szerint mindenképpen számítanak Balog látogatására, mert meg akarják újítani a két ország kulturális megállapodását. A nagykövet a magyar–izraeli kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy ezekben új elemek jelentkeznek: elsősorban a magas technológiák terén lát lehetőségeket, ahogy mezőgazdaságban és a turizmusban is. Elmondta, hogy készülnek a magyarországi vészkorszak hetvenedik évfordulójáról való megemlékezésekre is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.