Diplomáciai ügy lett a Renault-botrányból

Kína teljesen alaptalannak, felelőtlennek és elfogadhatatlannak nevezte a francia sajtóban megjelent vádakat.

Több mértékadó francia lap is arról írt az elmúlt napokban, hogy a Renault három felső szintű vezetője stratégiai információkat szolgáltatott ki az autógyár új fejlesztésű elektromos modelljeiről kínai megrendelőknek. Az ipari kémkedés felderítésébe állítólag a francia titkosszolgálat is bekapcsolódott. A vádakat nyilvánosan sem a Renault, sem a francia állam - amely 15 százalékos tulajdonosa a vállalatóriásnak - nem erősítette meg. Patrick Pélata, a Renault vezérigazgatója egy interjúban egyelőre csak annyit mondott, hogy az autógyár egy profik által működtetett, nemzetközi bűnszövetkezet áldozata lett.

A Le Figaro szerint a kiszivárogtatott információk a Renault egyik csúcsfejlesztését, a 2012 után piacra kerülő elektromos autók akkumulátorait érintik. A fejlesztésre az autógyár eddig négymilliárd eurót fordított. A konzervatív lapban a kiszivárogtatással megvádolt igazgatótanácsi tag, Michel Balthazard kedden teljes mértékben visszautasította a sajtóban vele kapcsolatosan megjelent vádakat". "Egy olyan ügy áldozatának tekintem magam, amelyet nem is értek" - tette hozzá a fejlesztési vezető, aki a Renault párizsi székháza előtt azután nyilatkozott francia újságíróknak, hogy a cégóriás kedden megindította ellene és a feltételezett két társa ellen az elbocsátási eljárást.

  Ezzel egy időben Hong Lei kínai külügyi szóvivő teljesen alaptalannak, felelőtlennek és elfogadhatatlannak nevezte a francia sajtóvádakat. Peking először reagált a múlt héten kirobbant állítólagos kémbotrányra. „Sem Franciaország, sem a francia kormány nem fogalmazott meg semmilyen hivatalos vádat egyetlen országgal szemben sem” - reagált azonnal Francois Baroin francia kormányszóvivő. Hozzátette, hogy a Renault másokhoz hasonlóan a gazdasági háborúskodás áldozata.

A Le Figaro keddi számában - forrása megjelölése nélkül - azt írta, hogy az autógyár által még augusztusban megbízott magándetektívek azt állapították meg, hogy a három megvádolt vezetőnek egy liechtensteini bankszámlára sanghaji és máltai közvetítőkön keresztül 130 ezer eurót utalt át egy pekingi székhelyű elektronikai nagyvállalat, egy svájci számlára pedig félmillió eurót. A lap szerint az autógyár eddig csak azért nem tett az ügyben feljelentést, mert előbb házon belül szeretnék pontosan tisztázni, milyen bűncselekmény történt, s csak utána fordulnak a hatóságokhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.