Diplomáciai bonyodalmat okozhat a megbuktatott kirgiz elnök fia

Az átmeneti kormány a zavargások kirobbanásának előidézésével vádolt Makszim Bakijev kiadatását kéri Londontól, ahová vasárnap érkezett meg mindenféle úti okmány nélkül.

Kirgizisztán és az Egyesült Királyság közötti feszültséghez vezethet a hatalomból kiakolbólított kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev fiatalabbik fia, Makszim ügye, aki vasárnap este landolt a Londonhoz közeli Farnborough repülőtéren. Miután a 32 éves férfi - aki magánrepülőgépen érkezett - nem rendelkezett útlevéllel, a brit határőrség feltartóztatta és őrizetbe vette.

Roza Otunbajeva ideiglenes kormánya azóta korrupció alapos gyanúja miatt hivatalosan is kérte a szigetországtól Bakijev kiadatását. Miután a brit határőrség mindeddig nem nyújtott érdemi tájékoztatást, nem ismeretes, milyen alapon kért politikai menedékjogot Makszim Bakijev, akit a kirgiz hatóságok az ország déli részén kirobbant etnikai összeetűzések szításával vádolnak.

A férfi április óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, így holléte találgatások tárgya volt a fővárosban, Biskekben, feltételezve, hogy Lettországba menekült. Kézre kerítésére Interpol letartóztatási parancs volt érvényben. A „hercegként” emlegetett ifjabbik Bakijev korábban gazdasági és befektetési ügyekkel foglalkozott, és ebben a minőségében, az átmeneti adminisztráció szerint több millió szomot vágott zsebre az állami kofferekből és világméretű pénzmosás is szárad a lelkén. A tulajdonában lévő vállalatok állítólag mintegy 80 millió dolláros adótartozást halmoztak fel.

Míg a brit és kirgiz kormány a kiadatás jogi hátterét vizsgálja, lapértesülések szerint Edil Baiszalov, az újonnan létrejött Aikol El párt vezetője, az ideiglenes hatalom volt vezérkari főnöke arra is gondol, hogy az adófizetőknek mindez dollármilliókba fog kerülni, de legalább Makszim Bakijev végre lakat alá került. A The Times napilap utal arra, hogy a két ország között tisztázatlan a kiutasítási státusz, formális szerződés semmiképpen nem áll fenn a volt szovjet köztársaság és a brit kormány között. A londoni belügyminisztériumnak ettől függetlenül „rendelkezésre állnak mechanizmusok” Bakijev kitoloncolására. A kirgiz kormány ugyan nem választások útján került hatalomra, de az Európai Unió és az ENSZ megítélése szerint legitim, azaz kiadatási kérelmét az illetékes csatornák alaposan megvizsgálnák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.